INTERVJUU Korea turu avamiseks Eesti diplomaadid töötunde ei loe

Karl-Hendrik Pallo
Copy
Eesti ajutine asjur Lõuna-Koreas Marti Mätas õhtusöögil Korea-Balti sõprusühinguga.
Eesti ajutine asjur Lõuna-Koreas Marti Mätas õhtusöögil Korea-Balti sõprusühinguga. Foto: Erakogu

Lõuna-Korea on meie ettevõtjate jaoks võimalusterohke turg, sest korealased on ärile orienteeritud abivalmis rahvas, mis siis, et Eestist nad esialgu suuremat ei tea, leiab pärast poolt Lõuna-Koreas veedetud aastat Marti Mätas, Eesti ajutine asjur Soulis.

Kuidas on koroonapandeemia möödunud Lõuna-Koreas?

Lõuna-Korea on koroonakriisiga minu arvates hästi toime tulnud, kuid see ei ole möödunud tagasilöökideta.

Riigis on pikalt kehtinud piirangud kogunemistele, maski kandmine on igal pool kohustuslik ning sotsiaalse distantsi hoidmise reegleid karmistatakse ja leevendatakse pidevalt vastavalt nakatunute arvu kõikumisele.

Alates aasta lõpust võitleb riik koroonaviiruse kolmanda lainega ja sügise alguses iga päev alla saja jäänud nakatunute arv on viimastel nädalatel kasvanud pea tuhandeni päevas.

Samas tuleb arvestada, et Lõuna-Koreas elab üle 50 miljoni inimese, mis tähendab, et siinne nakatumisnäitaja on endiselt märkimisväärselt madalam kui vastav arv Eestis.

Korealased võtavad ka koroonapiiranguid väga tõsiselt: valitsuse antud suuniseid ja kehtestatud piiranguid järgitakse protesteerimata.

Mis on teie suurimad töövõidud diplomaadina möödunud aastal?

Koroonapiirangud on kahjuks vajutanud ka saatkonna avamisele oma pitseri. Vabariigi valitsuse otsust avada Soulis saatkond ja hetke, mil Lõuna-Koreas maandusin, lahutas kuus kuud.

Selle aja jooksul valmistasime saatkonna avamist ette Eestist ning üritasime tabada, mis oleks piirangute tingimustes parim viis protsessiga kiiresti edasi liikuda.

Samal ajal kaardistasime olemasolevat kontaktide võrgustikku, suhtlesime Lõuna-Korea turust huvitatud Eesti ettevõtetega ja panime paika strateegia sellele turule jõudmiseks.

Lootus, et koroonakriis taandub, ei kustunud, kuid kevadel sai selgeks, et kiiret leevendust kriisile oodata ei ole, ja tuleb minna kohale, et saatkonna asutamise protsessiga alustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles