Eesti 200: Keskerakond peab Navalnõi vahistamise järel tühistama koostööleppe Ühtse Venemaaga (3)

Postimees
Copy
Lauri Hussar ja Kristina Kallas Eesti 200 pressikonverentsil.
Lauri Hussar ja Kristina Kallas Eesti 200 pressikonverentsil. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

​Parlamendiväline erakond Eesti 200 peab Venemaa opositsiooniliidri Aleksei Navalnõi vahistamise tõttu vältimatuks, et koalitsioonikõnelusi pidav Keskerakond tühistaks oma koostööleppe Venemaa võimupartei Ühtse Venemaaga.

Eesti 200 juhatuse liikme Lauri Hussari sõnul näitab Venemaa opositsiooniliidri järjekordne vahistamine ja tema suhtes toime pandud tapmiskatsed ja räige tagakiusamine, et Kremlis valitsev režiim ei püüa juba ammu teha isegi nägu mitte, et ta lähtub demokraatlikest põhimõtetest ja vabadustest. «Olukorras, kus Venemaa presidendi juhitav võim eirab kõige jõhkramalt demokraatlikke tõekspidamisi vabadusest ja inimõigustest, ei saa enam olla mõeldav, et Eesti Vabariigi valitsust moodustaval erakonnal on koostöölepe Venemaa võimuparteiga,» rõhutab Hussar.

Lauri Hussari sõnul on Keskerakond piisavalt tõestanud, et ei suuda oma käsi hoida eemal mustast rahast ja kuritegelikest tehingutest. «Samasuguselt reetlik võib olla Keskerakonna positsioon seoses Ühtse Venemaa lepinguga. Niikaua kuni eksisteerib see lepe, on õhus ka võimalus leppe jõustamiseks ja seega on üleval küsimus Keskerakonna usaldamises valitsemise juures. Kuna protokolli ei ole denonsseeritud, on selle taaselustamine vaid ühe telefonikõne või e-kirja kaugusel. Seetõttu on sellise leppe olemasolu ka jätkuvalt julgeolekurisk Eestile,» leiab Hussar.

Hussari sõnul ei ole võimalik Eesti rahvusvahelist mainet parandada, kui poliitika usaldusväärsuse jaoks kesksetes väärtusküsimustes, nagu poliitiline kultuur, korruptsioonivastane võitlus või koostöövormi hoidmine ebademokraatliku režiimi ladvikuga, ei võeta selgeid ja Eesti tulevikku ehitavaid väärtuspõhiseid seisukohti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles