Koalitsioonikõnelused kulgevad ladusalt, kuid keerulisem aeg on ees (24)

Carl-Robert Puhm
Copy
Kaja Kallas ja Mailis Reps jagasid kommentaare koalitsioonikõneluste hetkeseisust. 
Kaja Kallas ja Mailis Reps jagasid kommentaare koalitsioonikõneluste hetkeseisust. Foto: Mihkel Maripuu

Uut valitsust moodustavad Keskerakond ja Reformierakond alustavad täna koalitsioonikõneluste neljandat päeva. Eile võeti vahepäev, kus täpsustati detaile, analüüsiti dokumente ja kujundati seisukohti uueks nädalaks.

Keskerakonna eestkõneleja Mailis Repsi sõnul pole seni suuri kokkupõrkeid olnud ning pilt on väga erinev eelmistest, EKRE ja Isamaaga peetud kõnelustest. «Erinevalt eelmisest korrast ei ole soovi kõike ümber korraldada ja inimesi lahti lasta. Reformierakonnal oli küll teatud küsimusi, kuid neil pole suurt tahet kõik arengukavad ümber kirjutada.»

Praeguseks on läbi võetud umbes neljandik teemadest. Selle nädala lõpuks loodetakse aga olla finišis. Reps möönab, et ees ootavad pikad päevad ning valmis tuleb olla pikemateks kui kaheksatunnisteks tööpäevadeks.

Seni on tuleohtlikumatest teemadest kokku lepitud maksudes. «Maksude ja majanduse ettepoole tõstmine andis kohe selge arusaama, mis olukorras me oleme ning millised on meie eelarvelised võimalused,» selgitab Reps.

Laupäeval arutati välis- ja julgeolekupoliitikat ning siseturvalisuse küsimusi, milles saavutati kokkulepe juba keskpäevaks. Reformierakonna esimees Kaja Kallas rõhutas pärast laupäevaseid läbirääkimisi, et uue võimuliidu eesmärk on hakata lappima kannatada saanud liitlassuhteid. «[Võime] öelda, et Eesti on tagasi. Meil on samad väärtused: me seisame õigusriigi, vabaduste, demokraatia ja inimõiguste eest. Arvestades, et USAs vahetub administratsioon, on ülioluline kiiresti seada head suhted sisse Ameerika uue administratsiooniga,» ütles Kallas.

Hoolimata pea kahemiljardilisest eelarvedefitsiidist lubab uus võimuliit jätkuvalt investeerida vähemalt kaks protsenti SKTst riigikaitsesse.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles