Juhtkiri Merkeli mantlipärija (2)

Postimees
Copy
Armin Laschet (vasakul) pani Saksamaa kristlik-demokraatliku liidu juhi valimistel Friedrich Merzi (paremal) eest võidu tasku.
Armin Laschet (vasakul) pani Saksamaa kristlik-demokraatliku liidu juhi valimistel Friedrich Merzi (paremal) eest võidu tasku. Foto: Christian Marquardt/Pool/epa
  • CDU uueks juhiks valiti Armin Laschet
  • Laschet hoiab Merkeli senist suunda
  • Tal tuleb valmis olla kompromissideks

Möödunud laupäeval valis Saksamaa kristlik-demokraatlik liit (CDU) endale uueks esimeheks 59-aastase Põhja-Reini Vestfaali liidumaa juhi Armin Lascheti, kes on lubanud hoida senist mõõdukat ja Euroopa Liidu meelset kurssi. See teadmine peaks sisendama paljudele ELi riikidele kindlustunnet, et senine Angela Merkeli aetud poliitika ja diplomaatilised suhted kestavad edasi, kui vastselt valitud parteijuhist peaks saama ka kantsler.

Sellegipoolest seisab Laschetil ees raske aeg: märtsikuiste kohalike valimiste ajal tuleb tal tõestada ennast karismaatilise liidrina, seejärel ka septembris, kui toimuvad parlamendivalimised. Karisma puudumine sai saatuslikuks praegusele juhile Annegret Kramp-Karrenbauerile, kes ei suutnud oma autoriteeti parteiliikmete hulgas maksma panna ja oli seetõttu sunnitud ametist tagasi astuma.

Keerukad probleemid ja kõrged riigisisesed ootused näitavad, kui suured võivad olla need kujutletavad kingad, kuhu tulevane Merkeli mantlipärija peab astuma. Siin ei saa ka etteheiteid teha, sest Merkel on alates 2005. aastast, mil temast sai riigi ajaloo esimene naiskantsler, sisuliselt tõmmanud avalikkuse silmis võrdusmärgi iseenda ja Saksamaa vahele. Seda juurdunud kuvandit on mistahes kandidaadil raske purustada.

Arvestades praegust heitlikku aega, mil maailma räsib koroonaviirus ja paljude demokraatlike riikide ühiskondi, nagu USAd ja Suurbritanniat, iseloomustab lõhestatus, võib Lascheti programmi pidada lootustandvaks. Oma võidukõnes rõhutas ta vajadust liikuda tugevama ühtsuse ja integratsiooni poole, mis peaks välistama igasuguse riigisisese polariseerumise. Ilmselt ei ole juhuslik ka see, et halva näitena tõi ta Trumpi poliitika, mis ajendas pettunud valijaid Kapitooliumi ründama.

Järgmised kuud saavad määravaks, kas Armin Laschet suudab purustada mitu klaaslage korraga, et saada Angela Merkeli tõeliseks mantlipärijaks.

Polariseerumisoht on ka Saksamaal, sest CDU valimistel teiseks jäänud ja anti-Merkelina tuntuks saanud Friedrich Merzi toetajaskond ei olnud väike. Kuna Merz on olnud selgelt riigi senise immigratsioonipoliitika vastu ja avaldanud soovi viia Saksamaad senisest rohkem paremale, tuleb Armin Laschetil olla valmis suuremateks kompromissideks. Lascheti tsentristlik maailmavaade peaks aitama eri pooltel kergemini keskpõrandale kokku tulla. Sellele suunale on andnud heakskiidu ka Angela Merkel ning tema poolehoid võib tulevasele kantslerikandidaadile tuult tiibadesse anda.

Isegi kui märgid näitavad, et Las­chetist võib saada tulevane Saksamaa Liitvabariigi kantsler, peab ta esmalt olema valmis dialoogiks partei sees olevate opositsiooniliste jõududega ja looma häid suhteid võimalike koalitsioonipartneritega. Siin on tal käes paremad kaardid kui teistel kandidaatidel, sest ta on heas kirjas nii sotside, roheliste kui ka vabade demokraatide silmis.

Ainuüksi Merkeli varjus liikumisest ei piisa. Selleks et saada karismaatiliseks ja ennast kehtestavaks liidriks nii omade kui ka Euroopa Liidu riigipeade hulgas, tuleb Armin Laschetil näidata tegusid. Järgmised kuud saavad määravaks, kas Las­chet suudab purustada mitu klaaslage korraga, et saada Merkeli tõeliseks mantlipärijaks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles