Kutseõppe koolitustellimust tõstetakse tuhande koha võrra

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keevitaja.
Keevitaja. Foto: Toomas Huik

Järgmiseks aastaks on kavandatud kutsekoolide koolitustellimust suurendada tuhande koha võrra. Kutseõppeasutustes ja rakenduslikes kõrgkoolides saab olema kokku 24 390 riiklikult rahastatud õppekohta.

Vaatamata sellele, et õpilaste koguarv Eestis aasta-aastalt väheneb, püsib kutseõppurite arv stabiilsena. Haridusministeeriumi kinnitusel on kutsehariduses valmisolek pakkuda õppimisvõimalusi senisest rohkem ning järgmiseks aastaks on kavandatud koolitustellimust suurendada tuhande koha võrra.

«Järjest rohkem on kutseõppurite seas keskharidusega noori ning neid, kes on õpingutes vahet pidanud või jätkavad vahepeal katkestatud õpinguid,» teatas haridus- ja teadusministeeriumi avalike suhete osakonna konsultant Asso Ladva. «Kutseõppurite osakaalu suurenemine on tõestuseks, et kutseõpe on muutunud noorte jaoks igati arvestatavaks valikuks.»

Ta märkis, et oma osa kutseõppe jätkuvas populaarsuses mängib esiteks tööandjate usaldus, mis väljendub ettevõtjate ja kutseõppeasutuste senisest tihedamas koostöös, teiseks kutseõppeasutuste lõpetajate paranenud positsioon tööjõuturul. Kutseõppeasutuste lõpetajate töötuse määr on oluliselt väiksem võrreldes noorte tööpuudusega ning samal tasemel keskmise töötuse määraga.

Kutsehariduse riikliku koolitustellimuse eelnõu saadetakse arvamuse avaldamiseks sotsiaalpartneritele ning praegu jõustunud ministri käskkirja eelnõu kohta said arvamust avaldada 22 organisatsiooni.

Kutseõppe riikliku koolitustellimusekutseõppeasutustes ja rakenduslikes kõrgkoolides kinnitab haridus- ja teadusminister oma käskkirjaga kolmeks aastaks, koolitustellimust korrigeeritakse igal aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles