Eesti tõstatas ministrite videokohtumisel Navalnõi vahistamise teema (1)

BNS
Copy
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 13. jaanuaril 2021.
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi 13. jaanuaril 2021. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liidu Euroopa asjade ministrite videokohtumisel keskenduti Covid-19 pandeemiaga toimetulekule, Eesti tõstatas kohtumisel Aleksei Navalnõi vahistamise teema.

Esmaspäeval leidis aset ELi Euroopa asjade ministrite mitteametlik videokohtumine, kus Eestit esindas välisministeeriumi Euroopa küsimuste asekantsler Märt Volmer, edastas välisministeerium. Kohtumisel tutvustas Euroopa Liidu Nõukogu värske eesistuja Portugal oma prioriteete. Samuti kõneldi Covid-19 pandeemiaga toimetuleku koordinatsioonist ja Euroopa tuleviku teemalisest konverentsist. 

Volmer tõstatas kohtumisel Aleksei Navalnõi vahistamise. Ta kinnitas Eesti seisukohta, et Euroopa Liidu ühisavaldus Navalnõi kinnipidamise kohta tuleks avaldada võimalikult kiiresti. «Samuti peaksime arutama ja olema valmis kehtestama piiravaid meetmeid, kui Navalnõid kohe ei vabastata,» lisas Volmer.

Volmeri sõnul toetab Eesti Portugali prioriteetide hulgas Eesti ELi pikaajalise eelarve ning taasterahastu kiiret rakendamist. «Meie jaoks on oluline, et austatakse juulis Euroopa Ülemkogus vastu võetud järelduste põhimõtteid. Toetame eesistujariigi plaani edendada Euroopa digitaalset tegevuskava,» sõnas Volmer. «Vajalik on tugevdada transatlantilisi suhteid ja tihedat koostööd Ühendkuningriigiga ning osaleda aktiivselt töös idapartnerlusriikidega.»

Kohtumisel arutati põhjalikult Covid-19 pandeemiaga seotud piiranguid ning kinnitati, et koordinatsioon ELi liikmesriikide vahel on endiselt oluline. «Euroopa Komisjon on vaktsiinide hankimisel edukas olnud, kuid sellegipoolest on esimesed tagasilöögid meid tarnekindluse pärast murelikuks teinud,» ütles Volmer. «Eesti soovib vaktsineerimiskampaaniate toetamiseks luua usaldusväärse digitaalse vaktsineerimissertifikaadi, mis võib tulevikus pakkuda võimaluse reisida Covid-19 tõttu kehtestatud piirangutest hoolimata.» 

Samuti arutati Euroopa tuleviku teemalise konverentsiga edasi liikumist. «Peaksime pöörama suuremat tähelepanu rohe- ja digipöördele ning ELi globaalse liidri rolli kindlustamisele. Protsess peaks olema kaasav ja austama institutsioonide vahelist tasakaalu,» sõnas Volmer.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles