Balti väliskomisjonide juhid mõistavad hukka Navalnõi kinnipidamise (2)

BNS
Copy
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi Foto: Reuters / Scanpix

Eesti, Läti ja Leedu parlamentide väliskomisjonide esimehed mõistavad ühisavalduses Aleksei Navalnõi vahistamise hukka ning kutsuvad Venemaa ametivõime üles Navalnõi  viivitamatult ja tingimuseta vabastama.

«Meie, Eesti, Läti ja Leedu parlamendi väliskomisjonide esimehed, mõistame hukka Aleksei Navalnõi kinnipidamise Venemaa ametivõimude poolt pärast tema naasmist Venemaale kui Venemaa ametivõimude ilmselge järjekordse katse vaigistada opositsiooni ja kriitilisi hääli,» seisab  riigikogu väliskomisjoni esimehe Enn Eesmaa, Leedu seimi väliskomisjoni esimehe Žygimantas Pavilionise ning Läti seimi väliskomisjoni esimehe Rihards Kolsi avalduses.

Nad kutsuvad Venemaa ametivõime üles vabastama Navalnõi viivitamatult ja tingimusteta ning tagama tema turvalisuse.

«Aleksei Navalnõi langes Venemaa territooriumil põlastusväärse kuriteo – mürgitamiskatse – ohvriks, milleks kasutati Venemaal välja töötatud sõjaväelise kvaliteediga Novitšoki rühma kuuluvat närvimürki; seda on kinnitanud ka Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon. Nimetatud kuritegude uurimise asemel on Venemaa ametivõimud järjekordselt otsustanud võtta Aleksei Navalnõilt võimaluse kasutada oma inimõigust sõnavabadusele,» seisab avalduses.

«Kordame uuesti üleskutset Venemaa ametivõimudele avada Navalnõi mürgitamise kriminaaluurimine ja tagada, et kõik, kes selle eest vastutavad, tuuakse kohtu ette ja nende üle mõistetakse õiglaselt kohut. Kutsume Venemaa ametivõime üles viivitamatult vabastama Aleksei Navalnõi ning lõpetama oma poliitilise tagakiusamise ja hirmutamise kampaania režiimi kriitikute vastu,» seisab avalduses.

Ka kutsusid Balti parlamentide väliskomisjonide esimehed oma Euroopa partnereid ja parlamentaarseid ühendusi üles Venemaa ebademokraatlikke tegutsemisviise kiiresti ja jõuliselt hukka mõistma ning kaaluma täiendavaid sanktsioone nende vastu, kes vastutavad Navalnõi ebaseadusliku kinnipidamise eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles