Edward Lucas: Navalnõi elu on ohus – mida kavatsed ette võtta? (7)

Edward Lucas
, Briti ajakirjanik
Copy
Edward Lucas.
Edward Lucas. Foto: Albert Truuväärt /Scanpix//

Aleksei Navalnõi on vahi alla võetud. Mida me kavatseme sellega seoses ette võtta? Kas me saame Kremlit survestada, et ta vabastataks? Või et teda vähemalt ei tapetaks? Need küsimused peaksid vabas maailmas sellel nädalal iga otsustaja töölauale augu põletama, kirjutab kolumnist Edward Lucas.

Selle kolumni lugejad ei vaja meeldetuletusi Navalnõi vaprusest, režiimi vägivaldsusest või talle esitatavate süüdistuste farsilikkusest. Tema tegelik kuritegu seisneb selles, et teda ei õnnestu mõrvata. Et tema kohtlemine pole tekitanud suuremat skandaali, on märk Venemaa propaganda jõust moonutada tegelikkust ja meie enda moraalsete meelte nüristumisest. Olles napilt pääsenud saatuslikust mürgitamisest, on Navalnõi vabatahtlikult otsustanud naasta kodumaale, sama režiimi küünte vahele, mis on üles näidanud jultunud tahet teda kõigi tarvilike vahenditega vaigistada.

Sõnad on odavad ja neid jagub ohtralt. Oleme juba näinud juhtivaid poliitikuid, kes väljendavad muret, pahameelt ja muid emotsioone seoses Vladimir Putini tähtsaima kriitiku kinnipidamisega Šeremetjevo lennujaamas pühapäeva õhtul. Kuid Venemaa režiim on kriitikaga harjunud. Samuti on see harjunud lääne ahnuse ja silmakirjalikkusega. Vihased sõnad liiguvad ühes suunas, nafta, gaas, räpane raha ja eralennukid teises. Iga masti venelased teevad omad järeldused. Lääs räägib demokraatiast, kuid kasum loeb rohkem.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles