Haridusteemal jäi selge tegevusplaan valmimata (14)

Henry-Laur Allik
Copy
Koalitsioonikõneluste viies päev.
Koalitsioonikõneluste viies päev. Foto: Sander Ilvest

Reformierakonna ja Keskerakonna koalitsiooniläbirääkimiste viiendal päeval otsustasid erakonnad, et samm-sammult minnakse edasi ühtse eestikeelse haridussüsteemi loomisega. Ajakava ja täpsete sammude kokkuleppimisest aga hoiduti ning piirduti vaid kokkuleppega tulevikus tegevuskava luua ja sellele rahastus eraldada.

Eile arutasid Reformierakond ja Keskerakond koalitsioonikõnelustel digiteemasid ja haridusvaldkonda. Haridusteema on läbirääkimistel üks plahvatusohtlikumaid, sest Reformierakond on pikalt rääkinud ühtse eestikeelse haridussüsteemi loomisest alates lasteaiast ja seda ka lubanud ning esitanud opositsioonis olles vastavateemalise eelnõu. Keskerakond on aga vene valijate meelehärmile mõeldes näinud teistsugust lahenduskäiku.

Plaan peab valmima märtsis

Erakonnad otsustasid tulevikus alustada eestikeelse hariduse tegevuskava ja eraldada lisaõpetajate ja materjalide jaoks raha. Reformierakonna esimehe Kaja Kallase sõnul on Reformierakonna ja Keskerakonna vahel konsensus, et ühtne haridussüsteem on vajalik.

«Alustame lasteaedadest, sest me teame, et lasteaedades on õppeprotsessi kõige lihtsam eesti keeles korraldada ja sealt edasi liigume samm-sammult kogukonda igapidi kaasates,» selgitas Kallas tulevast tegevuskava, millega proovitakse tema sõnul võimalikult kiiresti alustada.

Tegevuskava sisu detailselt kokku ei lepitud ja see tuleb veel punkt punkti haaval Kallase sõnul kirja panna. Niisiis pole teada, kuidas ja millal vene koolid eesti keelele üle lähevad ning seeläbi kaovad. Kallase sõnul proovitakse tegevuskava riigieelarve strateegia loomise ajaks märtsis kokku panna.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles