Korruptsioonivaba Eesti saatis uuele võimuliidule ettepanekud

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Mailis Reps ja Kaja Kallas koalitsioonikõneluste kohta kommentaare jagamas
Mailis Reps ja Kaja Kallas koalitsioonikõneluste kohta kommentaare jagamas Foto: Mihkel Maripuu

Korruptsioonivaba Eesti (KVE) saatis uue valitsusliidu läbirääkijatele oma ettepanekud, kuidas vähendada korruptsiooni. Näiteks pakuvad nad välja suurendada Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni rahastamist ning luua kiirkorras huvide konflikti vältimise juhised ministritele ja nende nõunikele.

KVE tegevjuht Carina Paju adresseeris oma kirja koalitsiooniläbirääkimisi pidavatele Kaja Kallasele, Mailis Repsile, Keit Pentus-Rosimannusele, Tanel Kiigele, Mart Võrklaevale ja Gerrit Mäesalule. 

MTÜ Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Carina Paju
MTÜ Korruptsioonivaba Eesti tegevjuht Carina Paju Foto: Tairo Lutter

Oma kirjas tõi Paju välja viis punkti, mis on ühiskonna usalduse ja Eesti rahvusvahelise maine parandamiseks vajalikud.

Esiteks tugevdada Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni (ERJK) volitusi ning täpsustada erakonnaseadust vastavalt komisjoni 10. juunil 2019 riigikogu põhiseaduskomisjonile esitatud ettepanekutele.

Teiseks pakub ta välja, et tuleb vastu võtta eelnõu «Huvide konflikti vältimise juhised ministritele ja nende nõunikele». Kuigi dokumendid on juba Euroopa Nõukogu korruptioonivastaste riikide ühenduse GRECO V hindamisvooru soovitustest tehtud, siis on KVE alates 2019. aasta sügisest korduvalt näinud juhtumeid, mis puudutavad ministrite ja nende nõunike ebaeetilist või korruptiivset käitumist. «Peaminister vastutab selle eest, et tema kabinet juhistega tutvub ja neid rakendab. Iga minister vastutab selle eest, et ta ise ning tema nõunikud on tutvunud ja järgivad antud juhiseid,» toonitas KVE. 

Kolmandaks tuleks kiirkorras vastu võtta eelnõu lobistidega suhtlemisel. Kuigi tava on mõeldud täidesaatvale võimule, siis soovib KVE sarnast initsiatiivi näha ka riigikogu liikmete poolt.

Neljandaks tuleks üle vaadata ning tõhustada kriisimeetmete ja -toetuste korruptsioonivastased mehhanismid.

Ja viiendaks soovitatakse vaadata üle korruptsioonivastane tegevuskava 2021–2025, mis ootab uue valitsuse heakskiitu. Paju toob oma kirjas välja, et 2019. aasta korruptsioonitaju indeksi pingereas oli Eesti 18. kohal, kuid naabrite Soome ja Taani tasemele liikumiseks on tarvis poliitilist tahet ning otsustavust.

«Ühing Korruptsioonivaba Eesti on alati valmis korruptsioonivastase tegevuse ja ennetuse teemal nõu pidama,» lisas Paju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles