TERVISHOID Juta Saarevet: kuidas e-apteegid lukust lahti saada?

Juta Saarevet
, õiguskantsleri kantselei puuetega inimeste õiguste valdkonna juht
Copy
E-tellimuse pakkimine Veerenni tervisekeskuse Südameapteegis.
E-tellimuse pakkimine Veerenni tervisekeskuse Südameapteegis. Foto: Tairo Lutter

Ravimid, eriti retseptiravimid, peavad olema igal ajal ja võimalikult kiiresti ning kergesti kättesaadavad, sellest sõltub otseselt inimese tervis, vahel ka elu. Vajaliku ravimi saamiseks tuleb läbida pikk ahel, mille kõik lülid – haiglast või perearstikeskusest apteegini – peavad töötama kui õlitatult. Mida rohkem eri viise ravimite ostmiseks, seda paremini rohud patsiendini jõuavad.

Apteek peab tegema korraga kahte asja: müüma ravimi ja kaitsma delikaatseid andmeid. Iga retsept sisaldab infot inimese tervise kohta, mida tuleb hoolikalt kaitsta. Selleks selgitab apteeker isikut tõendava dokumendi alusel välja, kes ravimit ostma tuli ja millise retseptiga seda tehakse. Kui apteeker näeb süsteemist, et retsept on määratud ostmiseks igaühele, pole tal tegelikult aimugi, kas selle valiku üle otsustas patsient või arvuti.

Kitsaskohta võib ära kasutada pahatahtlik inimene teise isiku terviseandmete teada saamiseks ka ilma viimase loata. Tõsi, seda tuleb tal teha oma nime all ja arvestada rikkumise tagajärgedega. Ka e-apteekide müügiprotsess sisaldas sama loogikat.

Andmekaitse inspektsioon avastas loogikast lähtuva praktika, kus igaüks, kes e-apteeki sisenes ja end tuvastada laskis, võis teise isiku isikukoodi kasutades ravimeid osta, lisaks kuvas apteeker talle ekraanile kõik selle inimese väljaostmata «avalikud» retseptid. Puuduse kõrvaldamiseks tegi inspektsioon 30. novembril 2020 e-apteekidele ettekirjutuse, mille tulemusel panid apteegid juba järgmisel päeval kinni ravimi müügi teisele isikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles