Metsaselts kingib koolidele metsahariduseks 100 digitundi (1)

Postimees
Copy
Mets.
Mets. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Täna algab Eesti Metsaseltsi kampaania «Metsas on tulevik», mille eesmärk on tutvustada noortele metsandust ja julgustada neid kaasa lööma keskkonnaprobleemide lahendamisel. Koolidele kingitakse 100 digitundi, mis annavad ülevaate metsanduse ja puidu väärindamisega seotud erialadest ja võimalustest. 

Eesti Metsaseltsi tegevjuhi Liina Grossi sõnul on metsahariduses viimastel aastatel oluline pööre. Riigi, kutse- ja ülikoolide, metsa- ja puidusektori koostöös on avatud uusi erialasid, praktikavõimalusi ja eksperimentaallaboreid, kus tudengid saavad osaleda innovaatiliste lahenduste loomisel. 

Gross selgitas, et puitu kasutatakse järjest rohkem tekstiili-, rõiva- ja toiduainetööstuses. Lisaks on puidukeemial üha suurem roll tuleviku meditsiini teadus- ja arendustöödes. «Kõiki neid arendusi tehakse ka siinsamas Eestis ja need näited on vaid suurte tulevikuvõimaluste sissejuhatus,» ütles Gross.

«Metsas on tulevik» algatuse teejuht on muusik Reigo Ahven, kes tegi möödunud suvel Eestile ringi peale ja kohtus noorte tegijatega, kelle missiooniks on metsa hoidmine, kaitsmine ning tark väärindamine.

Reigo Ahven
Reigo Ahven Foto: Eero Vabamägi

Ahvena reisist valmis 10-osaline lühilugude sari, mis annab õpilastele ülevaate, miks on planeedi päästmiseks vaja järjest rohkem puidukeemikuid; kui suure keskkonnavõidu annab ehitusel betooni asendamine puiduga; miks algab metsa väärindamine juba metsameistrist; millises ülikoolis saab õppida looduskaitsjaks või kutsekoolis matkajuhiks jne.

Ahvena sõnul lõppesid kõik kümme kohtumist metsas, puidufirmades ja ülikoolides tema jaoks ahaa-efektiga. «Ehkki olen ise väikemetsaomanik ja suur loodusesõber, sain alles nüüd aru, kui vähe me tegelikult teame oma metsast – istutamisest, kasvatamisest, langetamisest ja väärindamisest. Sellest, kui rikkalikud võimalused peituvad seal keskkonnaprobleemide lahendamiseks ning majanduse, turismi ja parema elukeskkonna arendamiseks,» lausus Ahven.

Kuna kampaania teejuhi Reigo Ahvena lühilugude sari ei vasta detailselt kõikidele põhi- ja keskkooli õpilaste küsimustele, siis korraldab metsaselts koos Tagasi Kooli programmiga märtsis-aprillis Eesti koolidele 100 digitaalset klassitundi. «Me tahame, et õpilased saaksid noorte tegijate ja metsamentorite käest küsida, miks on oluline valida edasiõppimiseks üks või teine tulevikuga seotud eriala,» lausus Gross.    

Digitunni broneerimiseks oodatakse õpilasi ja õpetajaid kampaanialehele. Kõikide digitunni tellinud klasside vahel loositakse välja klassimatk Eesti metsades tuntud ja tunnustatud Wanderlusti matkajuhtide eestvedamisel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles