Solman: osa poliitjõude tahab panna meid oma kultuuri ja rahvust häbenema (15)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Riina Solman.
Riina Solman. Foto: Tairo Lutter

Lahkuv rahvastikuminister Riina Solman (Isamaa) võttis oma Facebooki kontol kokku ametiaja. Praegusele valitsusliidule sai tema hinnangul otsustavaks kurikuulsa staatuse omandanud Tre raadio saade «Räägime asjast»

Koostöö EKREga, eriti temaga samas hoones töötanud siseministrite Mart Helme ja Alar Lanemaniga kulges Solmanil sujuvalt. Valitsuse kukkumisele said osalt määravaks perekond Helme raadiosaade «Räägime asjast», millega kaasnenud survele Keskerakond lõpuks vastu ei pidanud.

Erimeelsusi oli Solmanil ka EKREga ning tõi konkreetsemalt välja alaealiste psühhiaatrilise abi küsimuse ning ukrainlastest töötajate riiki mittelubamise.

Vastates murele, et riiklikes dokumentides räägitakse liiga palju Eesti riigist ja vähe eesti rahvusest ning kultuurist, tõdes Solman, et ta peab seda tähelepanekut väga õigeks: «On poliitjõudusid, kes millegi pärast soovivad panna meid oma keelt, kultuuri ja rahvust häbenema, ilma igasuguse põhjuseta.»

«Olen väga seda meelt, et praegune valitsus just astuski selliseid samme. Rahastasime Eesti rahvusteadusi, seisime perekondlike väärtuste eest ning oleme ideoloogilistel argumentidel põhineva vaenukõne vastu,» leidis minister.

Muuhulgas tunnistas Solman, et arvestades kristlaste tagakiusamist Nõukogude okupatsiooni ajal ning nende endiselt suurt osakaalu praegusest rahvastikust (ligikaudu 300 000 inimest), võttis ta ministrina religiooni endale üheks südameteemaks. Sellega kaasnenud narrimiseks ja aasimiseks oli ta enda sõnul valmis ja see oli talle palga sisse kirjutatud. «Soovisin näidata, et kristlased ei ole ühiskonnas midagi ebatavalist või erilist,» lausus ta.

Tänu kirikute vastutustundlikkusele tasusid end lõppkokkuvõttes ära ka erandlikud koroonapiirangud, mis esialgu tõi valitsusele ohtralt kriitikat kaasa.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles