Aveliina Helm: fookus aastakümneteks (3)

Aveliina Helm
, ökoloog
Copy
Aveliina Helm.
Aveliina Helm. Foto: Sille Annuk

Elurikkuse ja kliimamuutustega tegelemise vajadus ei kao, vaid muutub aina pakilisemaks, kirjutab Eestimaa Looduse Fondi nõukogu esimees Aveliina Helm.

Just praegu otsib maailm uusi toimimismudeleid ja kujundatakse paradigmat järgmisteks aastakümneteks. Milline see tuleb, peaks olema väikese Eesti suureks huviks. Kas liigume rahuliku maailma poole, kus ühiseks eesmärgiks on elukeskkonna säilitamine läbi rahvusvahelise koostöö, teaduspõhiste lahenduste, ja üksteise toetamise? Või saab normaalsuseks ärev, konfliktirohke ja üksteiselt tekki sikutav maailm, kus võidavad vaid suured ja tugevad? Ülemaailmsed kokkulepped elurikkuse hoidmiseks ja kliimamuutustega võitlemiseks ja ka Euroopa rohelepe koos oma kliimapakti ja elurikkuse strateegiaga ei ole sündinud vaid poliitilistest suundumustest. Need on sündinud äärmiselt pakilisest vajadusest ning jalgade järelelohistamine teeb meie maailma aina ohtlikumaks, eriti just väikeriikidele.

Meile sobiva tuleviku saavutamise ainus võimalus on pikaajaline plaan, mille keskmes on tegutsemine elukeskkonna säilimise tagamiseks ja kliimamuutuste ohtude leevendamiseks. Loodussäästlik toimetamisviis, koomaletõmbamine ning majandussüsteem, milles elurikkuse ja loodushüvede säilimine ja taastamine ning sotsiaalne heaolu on mõõdikute aluseks. «Pelgalt kasumil põhinev majanduskasv ja võidujooks kvantiteedi nimel on juba praegu viinud olukorrani, kus jõukus jaotub ühiskondades väga ebavõrdselt ning suur osa inimestest ei saa sellest piisavalt osa. (...) Iga kulu tuleb mõõta lisaks majandusele ka selle loodus- ja sotsiaalse keskkonna mõju skaalal,» ütles Jüri Ratas Eesti Vabariigi 102. aastapäeva kontsertaktusel Eesti Rahva Muuseumis, nähes hästi ette, kuhu me peame liikuma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles