Merit Helm: kas lapsed näevad lõpuks raha?

Copy
Merit Helm.
Merit Helm. Foto: Tairo Lutter

Eestis on ligi 10 000 ametlikku elatisvõlgnikku. Neile lisanduvad mitteametlikud võlgnikud, kellelt elatist kohtu kaudu välja mõistetud ei ole. Riigikogu on laste kaitseks sätestanud erinevaid meetmeid, mis annavad kohtule võimaluse elatisvõlglaste õigusi piirata. Kas lõpuks tõmbub silmus võlgnike ümber koomale, kirjutab Harju maakohtu kohtunik Merit Helm.

Jaanuaris jõustusid seadusemuudatused, mis laiendavad ja karmistavad elatisvõlglaste puhul kasutatavaid meetmeid. Eeskätt muutub keerulisemaks reisimine ja välisriigis töötamine. Näiteks on võimalik peatada kohtumäärusega Eesti kodaniku passi, välismaalase passi, pagulase reisidokumendi, ajutise reisidokumendi, meremehe teenistusraamatu, meresõidutunnistuse ja diplomaatilise passi kehtivus. ID-kaarti kehtetuks tunnistada ei saa.

Tegelikult jõustusid esimesed sedalaadi sunniabinõud juba 2016. a märtsis. Sellest ajast alates saab elatisvõlgnikul kohtu määrusega peatada mootorsõiduki juhtimisõiguse, väikelaeva ja jeti juhtimisõiguse, relvaloa, jahipidamisõiguse ja kalastuskaardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles