VIDEO Võimukõnelustel otsustati suurendada ERJK pädevust ning kindlustada pensionäridele parem vanaduspõlv (1)

Copy

Täna jätkunud koalitsioonikõnelustel otsustati muu hulgas muuta poliitika rahastamine läbipaistvamaks, sätestada ka ministrite nõunikele majanduslike huvide deklaratsioonid ning suunata pensionisambast vabaneva raha puudujäägi katteks.

Kaja Kallase sõnul olid kõneluste osapooled riigi valitsemise puhul üksmeelel, et valitsemine peab olema aus, raha jagamine läbipaistev ja kõik otsused põhinema kokkulepitud reeglitel. «Rääkisime pikalt korruptsioonivastasest võitlusest, mida seal üldse saab teha, vaatasime otsa GRECO soovitustele, mis on tegelikult kaua seisnud ja valitsus ei ole seda ette võtnud ja mis on Eestis põhimõtteliselt tehtavad asjad ja mis ei ole,» rääkis Kallas.

Kallase sõnul on seoses riigikogu liikme hea tava mõistega plaanis töötada välja huvide konflikti vältimise juhised ministritele. «Me tuleme välja seaduseelnõuga, mis sätestab ka ministri nõunikele majanduslike huvide deklareerimise kohustuse,» lubas ta.

Samuti oli täna kõne all erakondade rahastamise järelevalve komisjoni pädevus, mida oleks Kallase sõnul juurde vaja, et nad saaksid kõikide teemadega tegeleda. «Peame silmas, et oleks võimalus hinnata ka seda, mida tehakse erakondade nii tulu kui kulu poolel. Praegu nad vaatavad ainult tulu, annetusi, mida erakonnad saavad. Aga teine pool on ka see, kuhu raha kulub ja seal läbipaistvust suurendada.»

Kallas märkis, et kõneluste suur teemavaldkond on ka MTÜ-d, mis poliitikaga tegelevad, sest küsimus on, kust tuleb nende raha, kui nad mõjutavad väga selgelt poliitilisi protsesse. «Peaks uurima võimalust, et ka nende mittetulundusühingute aruandluskohustust muuta läbipaistvamaks,» märkis Reformierakonna juht.

Samuti on koalitsioonil seadusloome läbipaistvuse suurendamiseks kavas luua koosloome keskkond, kust on võimalik näha, kust  mingi eelnõu on tulnud, kes on teinud sinna muudatusi, ka ministeeriumide tasandil, märkis Kallas.

Kuna juba varasemalt oli õhku jäänud küsimus teise pensionisamba kohta, siis palusid osapooled rahandusministeeriumilt arvutusi, ehk on mõistlik teise pensionisamba maksed riigi poolt taastada, sest laen on Kallase sõnul odavam kui maksta pikas perspektiivis tootlust kinni.

«Otsustasime, et teisest pensionisambast vabaneva raha me kasutame pensionivahendite puudujäägi katteks ja keskmise pensioni tulumaksuvabastuseks ja täiendavaks pensionitõusuks. Keskmine pension muutub tulumaksuvabaks nii töötavatele pensionäridele kui vanaduspõlve pidavatele pensionäridele selliselt, et keskmise pensioni ulatuses on pension tulumaksuvaba,» selgitas Kallas.

Mailis Reps märkis omalt poolt, et rahandusega seoses oli heade uudiste päev ja võib öelda, et teisest pensionisambast lahkujate osas tagasi tulev raha on oluline, sest täidab puudujäägi ja annab juurde lisavõimalusi tänastele pensionäridele väärikamalt vanaduspõlve nautida.

Repsi sõnul minnakse nüüd kõnelustel edasi praktilisemate ja üldisemate teemadega. «Sellega peab ütlema, et koalitsioonileppe peatükkide arutelu on põhimõtteliselt lõpusirgel,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles