Arukalt vastuvoolu toimetades võib ka krõbekülmas elu nautida

Urmas Tartes
Copy
Kalade lõpused suudavad tänu vastuvoolupõhimõttele omastada veest kuni 85 protsenti seal olevast hapnikust. Veri liigub lõpustes samuti veevoolule vastupidises suunas, et rikastumine hapnikuga oleks tõhusam. 
Kalade lõpused suudavad tänu vastuvoolupõhimõttele omastada veest kuni 85 protsenti seal olevast hapnikust. Veri liigub lõpustes samuti veevoolule vastupidises suunas, et rikastumine hapnikuga oleks tõhusam. Foto: Urmas Tartes

Elusloodus on sadade miljonite aastate vältel kohastunud erinevate oludega ning organismid on õppinud kokku hoidma energiat ja kohanema karmimategi keskkonnaoludega. Eluslooduse inseneeria rubriigis tutvustame lugejatele looduse «töövõtteid», mida ka inimeste loodud masinates kasutada saab.

Vastuvoolu ujumiseks nimetatakse harjumuspärasele vastupidist käitumist. Vastuvoolupõhimõte, ka ujumises, on väga paljude loomaliikide elutalitluse loomulik osa ja välja kujunenud sadu miljoneid aastaid enne inimeste eellaste ilmumist. Vastuvoolupõhimõtet kasutamata oleks ka inimestel eluspüsimisega suuri raskusi.

Seda kasutab loodus seal, kus on vaja kiiresti ja efektiivselt ühest vedelikust või gaasist teise üle kanda aineid või energiat. See põhimõte võimaldab sama energiakulu juures saavutada pea kaks korda efektiivsema tulemuse. Organismidel peab selleks olema vaid vastuvoolu põhimõtteks sobilik ülesehitus. Loomade elutalitluses on vastuvoolupõhimõte rakendunud nii hingamiseks, ainevahetuseks kui soojusenergia kokkuhoiuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles