Tarand: poliitsüsteemi hädad tulenevad selle suletusest

BNS
Copy
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Sander Ilvest

Eestis on (pool)suletud poliitiline süsteem, kus asju otsustatakse iga nelja aasta tagant väga kitsas ringis ja avalikkuse pilgu eest ära, mis ei lase valitsemise juurde tulla uutel inimestel, ütles Kaarel Tarand neljapäeval ETV saates «Esimene stuudio».

Seetõttu käib võim Tarandi sõnul aastaid samade keskpäraste inimeste käes ringi, toitudes muuhulgas korruptsioonist.

Õiguskantsleri esindaja erakondade rahastamise järelevalve komisjonis (ERJK) ning ajalehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarandi sõnul on probleemiks see, et lihtsat lahendust olukorras, kus valitsus kukub, ei ole - uute valimiste korraldamine põhjustaks riigijuhtimises mitmekuise pausi, mis sünnitaks uusi probleeme, mistõttu tuleb lähtuda parlamendiaritmeetikast, kus uus valitsus pannakse kokku samade liidetavate alusel, kes mandaadi on saanud.

Endise juhtiva riigiprokuröri, nüüd MTÜ Korruptsioonivaba Eesti juhi Steven-Hristo Evestuse sõnul sünnitab valitsuskriis uusi kriise, mille üks ohtudest on ka korruptsioon.

Evestus ütles, et mahukad korruptsiooniasjad võivad võtta aastaid, mille käigus kahtlustatav ei tõtta süüd omaks võtma.

«Et Keskerakond eelmises kohtumenetluses üldse kokkuleppe sõlmis, nõudis mitme aasta pikkust otsustamist. Ei oska ennustada, millisele seisukohale Keskerakond nüüd jõuab, kas see võimalik kohtuotsus tuleb enne valimisi või jääb hilisemaks – saame näha,» ütles Evestus.

Tarandi sõnul pole ühessegi seadusesse fikseeritud, kaua korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud erakond pattu peaks kahetsema ja valitsemisest kõrvale jääma, mistõttu on ainus mõõdupuu valija hääl.

Mõlemad saatekülalised avaldasid siiski optimismi, et kunagi jõuab Eesti poliitiline süsteem ajajärku, kus erakondade rahastamist enam probleemsena käsitlema ei pea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles