Herkeli raport kutsub Venemaad ühinema sanktsioonidega Valgevene vastu

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Riigikogu pressitalitus

ENPA Eesti delegatsiooni esimees Andres Herkel esitas täna Strasbourgis raporti olukorrast Valgevenes, ENPA järjekordne raport nendib, et inimõiguste ning poliitiliste ja kodanikuvabaduste olukord riigis on 2010. aasta detsembris toimunud presidendivalimiste järel oluliselt halvenenud.

Herkel kutsub Valgevenet kõigi poliitvangide vabastamisele ja täielikule rehabiliteerimisele, teatas riigikogu pressiesindaja.

Raporti juurde kuuluvad Euroopa Nõukogu liikmesriikide valitsustele antavad soovitused. Seal kutsutakse liikmesriike ühinema Euroopa Liidu poolt kehtestatud majandussanktsioonidega, mis on suunatud mõnede president Lukašenkale lähedalseisvate riigiettevõtete vastu. Selle punkti vastu protestisid peamiselt Venemaa delegatsiooni liikmed.

Herkel rõhutas ka, et enne raporti ettevalmistamist pöördus ta Valgevene võimude poole sooviga külastada Minskis vangis viibivaid endisi presidendikandidaate Sannikovi ja Statkevitšit, samuti nendega sama saatust jagavat inimõiguste kaitsjat Ales Bjaljatskit. Vastust raportöör oma pöördumisele ei saanud.

Kui Venemaad esindav Leonid Slutski nimetas Bjaljatskit maksupetturiks, siis Herkel rõhutas, et Bjaljatskile seatud piirangud, mis ei lubanud tal inimõiguste kaitsega tegevat organisatsiooni ametlikult registreerida, on vastuolus nii Euroopa Inimõiguste Konventsiooni kui ka teiste rahvusvaheliste dokumentidega. Praegu on paljud parlamendiliikmed erinevatest Euroopa maadest algatanud initsiatiivi, et esitada Bjaljatski Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

Herkeli esitatud resolutsioon ja soovitused Euroopa Nõukogu Ministrite komiteele kiideti valdava häälteenamusega heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles