QAnon võib võtta rassiäärmusluse vormi (12)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Niinimetatud QAnoni šamaan, kes sai tuntuks Kapitooliumi mässu käigus, oli kohal ka novembris Phoenixis presidendivalimiste häälte lugemise ajal toimunud meeleavaldusel. 
Niinimetatud QAnoni šamaan, kes sai tuntuks Kapitooliumi mässu käigus, oli kohal ka novembris Phoenixis presidendivalimiste häälte lugemise ajal toimunud meeleavaldusel. Foto: Dario Lopez-Mills/AP/Scanpix

Vandenõuteooriatega tegelev liikumine QAnon kerkis ülemaailmsesse teadvusse seoses 6. jaanuaril Kapitooliumile korraldatud rünnakuga. Paraku kinnistab Donald Trumpi toetuse võitnud liikumise teekond internetifoorumite äärealadelt Valgesse Majja muret tekitavat tendentsi äärmusideoloogiate kasutamisest poliitilistel eesmärkidel.

QAnonit võib defineerida kui detsentraliseeritud ideoloogiliselt motiveeritud vägivaldset äärmusrühmitust, mille aluseks on vandenõuteooria, et ülemaailmne satanistlikest pedofiilidest ja lasteohverdajatest koosnev süvariik on süüdi maailma probleemides. Ainsana suudab maailma päästa Donald Trump, keda süvariigi võrgustik kukutada üritab.

Kui algselt oli tegu vandenõufanaatikute väiksema ringi teooriaga, mis levis äärmuslikku sisu majutavates keskkondades, nagu 4chan, 8chan ja lõpuks 8kun, siis liikumine Facebooki, Twitterisse ja teistele suurtele platvormidele kasvatas selle jälgijaskonda märkimisväärselt.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles