Jüri Tamm: spordis on kulla hinnaks vaktsiin

Jüri Tamm
, Euroopa Olümpiakomiteede Euroopa Liidu komisjoni esimees
Copy
Jüri Tamm.
Jüri Tamm. Foto: Magic Moments

Sportlased on riigi esindusnäod, nende vaktsineerimine võiks ja peaks andma tõuke vaktsineerimiskampaaniatele ja võtma vaktsiinivastastelt argumente, kirjutab Euroopa Olümpiakomiteede Euroopa Liidu komisjoni esimees Jüri Tamm.

Kultuuriminister Tõnis Lukas saatis sotsiaalministeeriumile pöördumise, milles tegi ettepaneku vaktsineerida esmajärjekorras sportlased ja nende tugipersonal, kellel on lootust pääseda sel suvel Tokyo suveolümpiamängudele. Paljudele võib jääda ehk arusaamatuks, miks toimub selline sportlaste eesliinile trügimine, sest praegu pole isegi selge, kas 2020. aasta olümpiamängud ikka toimuvad 2021. aastal juulis-augustis.

Tartu Ülikooli viroloogiaprofessori Andres Meritsa arvates on mõistlik tegeleda Eesti olümpiakoondise kandidaatide vaktsineerimisega kohe. Vaktsiinide tekitatud kaitse püsib vähemalt neli kuud (pikema perioodi andmeid lihtsalt ei ole), tõenäoliselt aga sama kaua kui läbipõdemisest tulenev kaitse, mille kohta teame, et see püsib üldjuhul vähemalt üheksa kuud. See pole sada protsenti kindel ja uued viirustüved võivad teatud muudatusi tekitada, kuid praegune olukord on selline. Seega, kuna immuunkaitse tekkimine võtab ka ühe kuu (süstide vahel on 21 või 28 päeva), oleks õige aeg vaktsineerida nüüd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles