Andres Herkel: targa demokraatia defitsiit (1)

Andres Herkel
, kolumnist
Copy
Andres Herkel.
Andres Herkel. Foto: Konstantin Sednev

Lahkuval koalitsioonil oli demokraatia töörühm, mille ainsaks nähtavaks teemaks jäi abielureferendum. Nii taandati kõik demokraatiaprobleemid ühele väga pilkupüüdvale teemale. Tegemist võis olla teadliku valikuga, mis aitas palju olulisemad, kuid ebamugavad küsimused lihtsalt nurka pühkida. Pean silmas ka neid, mille hulk aega tagasi tõstatasid «Harta 12» ja rahvakogu, kirjutab kolumnist Andres Herkel.

Keskerakonna ja Reformierakonna koalitsioonikõnelustelt kostis välja, et erakondade rahastamise kontrolli süsteemi ei lõhuta, vaid ülesandeid tuleb juurde. Pärast Keskerakonna uut rahastamisskandaali ja eelmise koalitsiooni katset ERJK likvideerida lõhnab see mainepuhastusliku sundkäigu järele.

Kuni ei muutu erakondade rahakasutus, ei muutu ka praegune olukord. Piltlikult öeldes vajavad Eesti erakonnad oma START-lepet võidurelvastumise piiramiseks. Üks võimalus seda teha on piirata valimiskampaaniate viise ja mahtu ning lubada riigieelarvelist toetust kasutada vaid organisatsioonitööks ja koolitusteks, mitte reklaamikampaaniateks, nagu senini tehakse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles