Jüri Reinvere: alandatud valijaskond ei rahune (28)

Jüri Reinvere
, helilooja
Copy
Jüri Reinvere.
Jüri Reinvere. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Meie tõeline ülesanne on tuua lärmamise asemel tagasi ühiskondlik rahu, mis laseb inimestel ka rahus edasi elada, kirjutab Saksamaal elav helilooja Jüri Reinvere.

Donald Trump oli üks nendest ajaloolistest presidentidest, kes juhtisid riiki, tuginedes rahva rahulolematusele, see tähendab valitsusorganitest mööda minnes. Praeguse aja sotsiaalmeedia andis talle selleks hiilgavad, peale kõige muu ka välkkiired töövahendid. Selles, kuidas ta sotsiaalmeediat ära kasutas, oli midagi eemaletõukavat: selgelt oma rahva rumalust ära kasutades, neid järjest rohkem alavääristades, neid selle kaudu järjest rohkem enda külge sidudes ning tegudele lükates.

Nagu populismile kombeks, ei katsunud Trump oma lakkamatus tviterdamises mingilgi moel rahvast siduda. Ta polariseeris, rebis katki, süvendas lõhesid inimeste vahel ja lükkas neid üksteisest järjest kaugemale. Ma nägin seda kõike omaenda Ameerika sõprade kaudu peaaegu Trumpi-aastate algusest alates: inimesed katkestasid sõprus- ja sugulussuhted, postitasid teateid, et «edaspidi me pole enam suhetes, kui vaja, annan oma e-posti aadressi», ja nagu üks mu ameeriklasest hea tuttav ütles: «Me kõik keerleme nagu lehed sügistormis spiraale mööda järjest kaugemale kuhugi oma privaatuniversumitesse, ilma teadmiseta, et teisi universumeid üldse oleks olemaski.»

Trump õhutas algusest peale Twitteri kaudu inimesi ka üksteisele kallale. Ta ässitas oma andunud toetajaid kaela toimetajatele, ta halvustas inimesi, lõhkus karjääre. Tema nelja-aastane valitsusaeg möödus nagu peatükk Julius Caesari või mõne salaluureteenistuse testamendist – põhimõttel «jaga ja valitse». Omavahel riidu läinud ühiskonda on kõige lihtsam valitseda.

Hetk enne tema ajastu lõppu otsustasid sotsiaalmeediahiiglased aga kõik tema otsekanalid rahvaga sulgeda. Loomulikult jäid talle alles Valge Maja kõnepult ja muud ametlikud suhtlemisvahendid, kuid Twitteris raketi kombel säutsumisele tuli järsk lõpp. Maailma mõjuvõimsaim mees oli saanud kõige lihtsama bloki.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles