Uus valitsus lööb värskuse ja soolise tasakaaluga (84)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Kaja Kallase esimene istung peaministrina peaks toimuma teisipäeval. 
Kaja Kallase esimene istung peaministrina peaks toimuma teisipäeval. Foto: Reformierakond.

Eile hommikul avaldasid Reformierakond ja Keskerakond oma ministrikandidaadid. 15 ministrist seitse on naised ning läbi aegade sooliselt tasakaalustatuim valitsuskabinet ei ole politoloog Tõnis Saartsi hinnangul kaugeltki mitte juhus.

Seda, et uus peaminister Kaja Kallas soolist tasakaalu sihtis, kinnitas ka ta ise. «Püüdsin saavutada tasakaalu erinevate kriteeriumite alusel. Sooline tasakaal on mulle oluline, sest meie ridades on palju väga tublisid naisi. Ka kogemuslik tasakaal on oluline ehk et valitsuses oleks nii varasema kogemusega kui värskeid liikmeid.»

Palju värskeid nägusid

Nagu Kallas taotles, paistab uus kabinet silma ka nimede värskusega. Varasem ministrikogemus puudub Kallasel endal, kuid lisaks veel kuuel ministril. «Ministrite valiku puhul tuleb arvestada ka lähenevate valimiste konteksti. Uute inimeste toomine ministritoolidele lubab mõlemal erakonnal laiendada oma potentsiaalsete kandidaatide galeriid ja samas mitmetel veteranpoliitikutel keskenduda suuresti vaid valimiskampaania tegemisele,» selgitas Saarts, miks sellisele teele mindi.

Poliitikamaailmale hoopis uusi nimesid tõi Keskerakond, kuid seda pigem veidi sunnitult. Nimelt sai senine peaministripartei endale sise- ja välisministriportfellid, mis erakonna korruptsiooniskandaali ning vastuolulise minevikutaaga tõttu võis kergelt problemaatiliseks osutuda. Seetõttu oli Saartsi sõnul ainuvõimalik, et neid ministeeriume asuvad juhtima poliitikavälised eksperdid – senine Põhja prefektuuri prefekt Kristian Jaani on uus siseminister, Eesti suursaadik Tšehhis Eva-Maria Liimets aga uus välisminister.

Jüri Rataselt sai Kristian Jaani ministrikutse nädalavahetusel. «Väga palju aega otsustamiseks ei jäänud ning loomulikult, minna politseiametnikuna siseministrikandidaadiks erakonda, kes on praegu kriminaaluurimise all, pani kõige rohkem mõtlema,» tõdes Jaani, kes sai Keskerakonna juhatusega kohtumise järel kinnitust, et võitlus korruptsiooniga on seal väga kõrgel tasandil. «See aitas mind rahustada.»

Kommentaarid (84)
Copy
Tagasi üles