Prantsusmaa ja USA on ühel meelel koroonaviiruse ja kliimamuutuse osas

Copy
Emmanuel Macron novembrikuus Joe Bideniga telefoni teel rääkimas.
Emmanuel Macron novembrikuus Joe Bideniga telefoni teel rääkimas. Foto: Ian Langsdon/AP

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja USA riigipea Joe Biden on ühel meelel koroonaviiruse ja kliimamuutuse vastu võitlemise osas, teatas pühapäeval Prantsusmaa presidendiamet.

«Kahe riigi liidrid pidasid pühapäeval telefonivestluse, milles ühtlasi olid üksmeelel tegutsemises rahu nimel Lähis-Idas ja eriti Iraani tuumaküsimuses,» lisati teadaandes.

Telefonikõne kestis umbes tunni.

Macron tervitas juba varem sel nädalal Bideni otsust naasta Pariisi kliimaleppesse.

«Parimad soovid sellel Ameerika rahva jaoks kõige tähtsamal päeval!» kirjutas Macron inglise keeles Twitteris. «Me oleme üheskoos. Me saame olema tugevamad, olles silmitsi meie aja väljakutsetega. Tugevamad tuleviku rajamisel. Tugevamad meie planeedi kaitsmisel. Tere tulemast tagasi Pariisi kliimaleppesse!»

USA demokraadist president on lubanud korvata neli aastat keskkonnakahju, mida tegi tema eelkäija Donald Trump, kuid see on alles algus.

Ekspertide sõnul peab Biden hakkama taastama USA usaldusväärsust rahvusvahelise kogukonna silmis ja panema paika konkreetsed eesmärgid emissiooni langetamiseks netonulli 2050. aastaks.

Järgmisena peab ta ellu viima oma kahe triljoni dollarilise kliimapaketi, mis seab majanduse keskmesse keskkonna ja taastumise koroonapandeemiast, tagades samal ajal pikaajalise kursimuutuse, mida mõni tulevane vabariiklasest president järsult ümber ei saaks pöörata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles