Rakvere kesklinnas asjatab julge pardipaar

Margus  Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Rakvere kesklinn on muutunud paarile pardile nii meelepäraseks, et linnud paterdavad julgelt mööda kõnniteid ning sobitavad ümbruskaudsetega tutvust.
Rakvere kesklinn on muutunud paarile pardile nii meelepäraseks, et linnud paterdavad julgelt mööda kõnniteid ning sobitavad ümbruskaudsetega tutvust. Foto: Anu Otsma

Lääne-Viru maakonnakeskuses on liikvel naksakas pardipaar, kes ei ilmuta vähimatki inimpelglikkust. Vastupidi, julged linnud lausa otsivad seiklusi.

Rakvere linnaaednik Anu Otsma trehvas esmaspäeva keskpäeva paiku ema- ja isalinnuga, kes tegid tutvust linnavalitsuse hoone hoovipoolse sissepääsu ja terrassiga. Samas kohas registreeritakse suveperioodil ka abiellujaid.

Et praegusel ajal hoitakse maja peaust lukustatuna ning linnaametnike jutule pääseb üksnes soovist ette teatades, siis valmistas seik töötajatele mõistagi nalja.

Ühed arvasid, et pardipaaril oli tuli takus, sest nad soovisid pääseda perekonnaseisuametniku juurde registreerima. Teised jälle manitsesid sotsiaalosakonna töötajaid, et nad oleksid valmis organiseerima eri toetusi – uljas peigmees võib peagi kaduda ning siis jääb pesakond üksikema kantseldada. Kolmandatele turgatas pähe, et lastekaitseosakonnal on paslik sekkuda ja pardiperel silm peal hoida, sest järglased tuleb ju hoolikalt üles kasvatada.

Kesklinnas toimetavad linnud ja loomad pole Rakveres eriline haruldus. Linnaaednik Anu Otsma ütles, et seekord paterdamas nähtud paarikesest oli pruun emalind talle kangesti tuttava välimusega. «Ei, nägupidi ma neid õnneks ei tunne, aga emase puhul võib olla tegu sama pardiga, kes igal aastal sätib ennast Keskväljakule pesitsema,» kõneles ta. «Muidugi võib ta olla pärit ka kuskilt lähedusest.»

Rakvere Keskväljakule seadsid Anu Otsma sõnutsi ennast eelmisel kevadel elama koguni kaks parti. Mõlemad leidsid elupaiga lilleanumas. Ühte neist lindudest on nähtud samas kohas pesitsemas mitmel järjestikusel aastal. «Ju siis on neil seal turvaline, kuigi tegelikult käiakse linde ka torkimas,» märkis linnaaednik ja meenutas juhtumit, kui lindu häirinud inimesed jätsid pesa juurde maha pudelid ning part hülgas pesa, kus sees olid munad.

Lisaks partidele on Rakveres pälvinud rohkelt tähelepanu linnuse eesel Mickens. Ühel aastal tegi omapäi hulkuma pääsenud kuulus loom tutvust kohaliku ööklubiga ja põikas teatrisse. Viimati sattus Mickens meediaväljaannete huviorbiiti, osaledes eelmisel aastal India veebikõrgkoolile upGrad vändatud reklaamklipis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles