Estonia vrakki filminud mehed astusid Rootsis kohtu ette (5)

Andres Einmann
Copy
Rootsi ajakirjanik Henrik Evertsson leidis, et kuna ta lasi allveeroboti vette Saksa laeva pardalt, kehtis sel ajal tema suhtes Saksa seadus.
Rootsi ajakirjanik Henrik Evertsson leidis, et kuna ta lasi allveeroboti vette Saksa laeva pardalt, kehtis sel ajal tema suhtes Saksa seadus. Foto: Björn Larsson Rosvall/EPA/Scanpix

Rootsis Göteborgis algas eile kohtuprotsess kahe filmitegija üle, keda süüdistatakse hauarahu rikkumises seoses parvlaev Estonia vraki filmimisega.

Kohtu ette astusid ajakirjanik Henrik Evertsson ja süvamereanalüütik Linus Andersson, kes saatsid 2019. aasta septembris allveeroboti Estonia vraki juurde ja filmisid seda. Estonia juures üles võetud kaadreid võis näha mullu sügisel linastunud viieosalises dokumentaalfilmis «Estonia – leid, mis muutis kõike». Dokumentaalfilm tõi avalikkuse ette, et laevakeres on kaks auku, millest avalikkus seni midagi ei teadnud.

Evertsson ütles enne kohtuprotsessi algust uudisteagentuurile TT, et temal kui ajakirjanikul oli vaja Estonia vrakki lähemalt uurida, kuna vraki seisukorda ei ole seni põhjalikult uuritud. Ta lisas, et kuna allveerobot lasti Estonia vraki juurde Saksamaa lippu kandva laeva pardalt, siis tema hinnangul pidi ta lähtuma rahvusvahelistes vetes viibides Saksamaa seadustest. Saksamaa ei ole Estonia hauarahu leppega ühinenud.

Süüasja arutab Lõuna-Rootsis asuva Göteborgi linna kohus seetõttu, et üks süüalustest, Linus Andersson elab selles linnas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles