Lääne-Virumaa väikeküla võitles endale välja tänavavalgustuse

Margus  Martin
, reporter-toimetaja
Copy
Eipri küla läbival teel seni ainsana särav tänavavalgustuslamp on justkui majakas keset pilkast pimedust.
Eipri küla läbival teel seni ainsana särav tänavavalgustuslamp on justkui majakas keset pilkast pimedust. Foto: Kaisa Hansar-Aas

Väike-Maarja valla 92 elanikuga Eipri küla Lääne-Virumaal võitis omavalitsuse korraldatud kaasava eelarve projektide hääletuse. Selle tulemusena võivad külalapsed eeloleval sügisel sammuda muretult peatusse, kus neid ootab koolibuss, mitte pelgama pilkases pimeduses auto alla jäämist.

Kaasava eelarve hääletusel konkureeris kuus ettepanekut. Eipri küla tänavavalgustuse poolt hääletas 164 vallakodanikku. Kokku oli 5828 elanikuga omavalitsuses hääletajaid 400.

«Meie külaelanikud olid väga hingega valgustuse saamise juures. Kõik on kindlasti jaganud oma muret tuttavate ja sõpradega ka väljaspoolt küla. Nii, et see ilmselt meie fenomen ikkagi oli,» rääkis Eipri külaseltsi esimees Heili Tammus.

Tema sõnul jagasid eiprilased oma muret vallajuhtidele viimased mitu aastat ja seda suurem oli rõõm, kui selgus, et pikk ootus tasus tänu usinale tegutsemisele lõpuks ära. «Meil on vanad tänavavalgustuse postid täiesti olemas, aga inimesed mäletavad, et valgustust ei ole vist umbes 30 aastat olnud,» kõneles Tammus. Ta lisas, et seni on õnnestunud valla abiga saada küla vahele üks valgusti. See asub kohas, kus peatub koolibuss.

Kolmandik külaelanikest lapsed

Külaseltsi esimees märkis kohaliku rahva aktiivsusest rääkides, et koosolekutel valla esindajatega on küla täiskasvanud elanikest tavaliselt kohal vähemalt pooled. Kolmandiku Eipris elavast ligemale sajast hingest moodustavad lapsed.

«Lapsi, kes tahaksid pimedamal ajal õues käia või täiskasvanuid, kes armastavad jalutuskäike teha, meil jagub. Siiani on kõik see toimunud täitsa pimeduses,» rääkis Heili Tammus.

Hanke Eiprisse tänavavalgustuse paigaldaja leidmiseks korraldab Väike-Maarja vallavalitsus, kes kannab samuti hoolt ehitusjärelvalve ja muu vajaliku eest.

Abivallavanem Kaarel Moisa rääkis, et töö teostamiseks eraldi projekti koostada ei tule. «Üks liitumine on meil seal olemas ja ühe masti küljes valgusti põleb. Sealt see edasi läheb,» märkis Moisa.

Kas valgustid õnnestub Eipri küla läbivale põhilisele teele paigaldada pooleteise kilomeetri ulatuses nagu unistab kohalik rahvas või vähem, ei ole praegu veel täpselt teada. Abivallavanem tähendas, et piirid seab kaasava eelarve raames eraldatud rahasumma.

«Praegu ei oska hinnata aga arvan, et see, mida teha tahetakse, 15 000 euro sisse ei mahu. Eks hanke järel paistab,» lisas Kaarel Moisa. Ta lisas, et kui külaseltsi soovid on nimetatud summast suuremad, tuleb neil mujalt lisarahastust leida. «Praeguse seisuga on see niimoodi, kui mingeid uusi otsuseid ei tehta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles