Rait Pihelgas: valitsuse proovikivi jäätmehoolduse edendamisel

Rait Pihelgas
, Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskuse juhatuse ja Järva vallavolikogu esimees (Reformierakond)
Copy
Rait Pihelgas.
Rait Pihelgas. Foto: Dmitri Kotjuh

Paneb imestama, kuidas muidu kiire arengu eest tunnustust saanud Eesti on jäätmehoolduses siiski veel arenguriigi tasemel ning jätnud kasutamata võimaluse muuta jäätmete efektiivne käitlemine riigi uueks edulooks, kirjutab Kesk-Eesti Jäätmehoolduskeskuse juhatuse ja Järva vallavolikogu esimees Rait Pihelgas (Reformierakond).

Kaks viimast aastat on toonud meie ellu olulised algatused rohelisema elukeskkonna poole liikumiseks. Euroopa roheline kokkulepe, Euroopa Liidu plastistrateegia koostamine ja plastimaksu kehtestamine, Euroopa Liidu kliimakokkulepe, jäätmete ringmajanduse tegevuskava koostamine, ühekordsete plastnõude kasutamise piiramine jms, mis kõik teenivad kokkuvõttes ühte eesmärki: kasutada ressursse efektiivselt ja ringmajanduslikult ning taastada ja hoida meie looduskeskkonda. Seatud eesmärkide saavutamine on Eestile suur proovikivi ja vajab selget tegevuskava. Praegu see veel puudub.

Meie jäätmete kogumise ja käitlemise süsteem küll toimib, kuid ei toimi ühe tervikuna, ühe eesmärgi nimel. Eesmärgi ja lahenduse seos on väga nõrk. Nõrkust näitab hästi puudulik võimekus jäätmete ringlusse suunamisel ja andmete korrektsuse kehv kvaliteet. Eestil puudub jäätmevaldkonnas kompetentsikeskus, mis suudaks üheks tulemusi saavutavaks tervikuks siduda nii Euroopa Liidu regulatsioonidest tulenevad nõuded kui ka riigi soovid majanduse jätkuvaks arenguks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles