JULGEOLEK Jüri Saar: poliitilisest korruptsioonist ja valitsemisest (3)

Jüri Saar
, kriminoloog, Tartu Ülikooli emeriitprofessor
Copy
Õigusteadlane Jüri Saar.
Õigusteadlane Jüri Saar. Foto: Sander Ilvest

Erakondade sees toimuv, sh erakonna rahaga ümberkäimine peaks olema seaduste tasemel reeglistatud nii, et seal toimuvad pettused oleksid õiguskaitse pädevuses, kirjutab kriminoloog Jüri Saar.

Korruptsioon on üldlevinud määratluse järgi avalike ressursside väärkasutamine, mil endale hüvede saamiseks kasutatakse töö- või ametipositsiooni. Poliitiline korruptsioon on poliitilise positsiooni kasutamine erahuvides viisil, mis on vastuolus avalike huvidega. «Era-» või «isiklik» ei tähenda ilmtingimata individuaalset kasu, see võib seisneda ka grupihuvide (nt erakonna) eelistamises. Ressurss ei tähenda alati raha või muud konkreetset materiaalset ressurssi, vaid võib olla seotud võimupositsiooni saavutamise püüdega, mis annaks võimaluse tulevasteks omakasulikeks tegemisteks.

Ühe ärimehe helde toetus erakonnale ei pea ilmtingimata seostuma konkreetse «vorstiga», mida talle selle eest kohe vastu antakse. Võimul oleval erakonnal on palju võimalusi olla edaspidi «heatahtlikult mõistev» selle ärimehe ettevõtmiste suhtes ning pimekurt teiste puhul. Käitumisele õigusliku hinnangu andmisel võib neist asjaoludest arusaamine ning nende arvesse võtmine olla äärmiselt oluline.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles