Andres Sutt: Euroopa peab saama maailmas innovatsiooniliidriks (9)

Postimees
Copy
Andres Sutt.
Andres Sutt. Foto: MKM

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt kohtus täna esimest korda kolleegidega teistest digitaalselt arenenud Euroopa Liidu riikidest. Koos arutati Euroopa digitaliseerimise eesmärke aastani 2030 ning lepiti kokku ühistes põhimõtetes.

Kohtumisel avaldatud ühisdeklaratsiooni järgi tugineb Euroopa tehnoloogiline konkurentsivõime käesoleval kümnendil (Digital Decade) digitaalsele arengule, innovatsioonile ja toimivale siseturule.

Suti sõnul põhineb Euroopa Liidu tulevane majanduskasv ja konkurentsivõime ennekõike digitaliseerimisel ja kliimamuutuste leevendamisel ning sellele pöörab suurt rõhku ka värskelt ametisse astunud valitsus.

«Pean väga oluliseks riikidevahelist koostööd digiarengu eestvedamisel, siseturu arendamisel ning seeläbi kliimamuutuste vastu võitlemisel. Euroopa peab saama maailmas innovatsiooniliidriks, mitte keskenduma üksnes regulatsioonide loomisele. Selle eelduseks on muuhulgas näiteks andmete vaba liikumine riikide vahel, lisaks tuleb investeerida nn tulevikuvaldkondade nagu tehisintellekt ja 5G teadus- ja arendustegevustesse,» ütles minister.

Ministri sõnul on oluline, et erinevaid EL rahastuid saaks kasutada võimalikult kiire rohe- ja digipöörde läbiviimiseks. «Samuti on teadus- ja arendustegevuse ning innovatsiooni soodustamine selgelt selle valitsuse üks prioriteete,» kinnitas Sutt.

Ühisdeklaratsiooni järgi iseloomustavad käesolevat kümnendit tehisintellekti, kvantarvutite, 5G ja 6G tehnoloogiate ning andmemajanduse areng.

Minister rõhutas kolleegidele ka usaldusväärse elektroonilise identiteedi vajalikkust. «Hästitoimiva siseturu eelduseks on elektrooniline identiteet, ilma selleta ei ole võimalik inimestele piiriüleseid teenuseid pakkuda. Eesti on ses vallas pioneer ja oleme selle olulisust rõhutanud igal võimalikul juhul ja jätkame sellega ka edaspidi,» selgitas Sutt ja lisas, et eID on Euroopa Liidu digitaalse arengu nurgakivi ja peaks seetõttu olema Euroopa prioriteetide nimekirjas kõrgel kohal.

Digital 9+ on digitaalselt arenenud Euroopa Liidu ministrite koostöövõrgustik, mille eesmärk on edendada digitaliseerimise kogemuste ja parimate praktikate jagamist riikide vahel. Võrgustikku kuuluvad Holland, Belgia, Hispaania, Iirimaa, Luksemburg, Portugal, Poola, Rootsi, Soome, Taani, Tšehhi Vabariik ja Eesti.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles