Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Toomas Alatalu: Moskva murrab Moldovat (3)

Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

See, mis toimub suure poliitika kõrval tillukeses Moldovas, lihtsalt väärib teadmist, kirjutab politoloog Toomas Alatalu. 

Laupäeval toimus seal Venemaa saatkonna ees, nagu paljudes Euroopa pealinnades, protestiavaldus Aleksei Navalnõi vabastamiseks. Sealsamas kõrval oli aga demonstratsioon Navalnõi vastu, kus lehvisid Transnistria separatistide lipud ja kõigil osalejatel olid rinnas Georgi lindid.

Poliitikute tasemel on sise- ja välispoliitiline vastasseis veelgi kõvem ja käib üks suur seaduste lugemine ja tõlgendamine. 15. novembril 2020 valiti Moldova presidendiks Euroopaga liituda sooviva koalitsiooni liider Maia Sandu, ent tegu on ikkagi parlamentaarse vabariigiga ja parlament on kindlalt Putiniga sõprussuhetes oleva Igor Dodoni ja sotsialistliku partei kontrolli all. Neil on praegu 101-kohalises parlamendis 37 ja tänu kahele oligarhile veel 11+7 mandaati. Etteruttavalt sedagi, et sotsialiste toetab umbes kolmandik ja ülejäänud parteisid ligi kümme protsenti valijaist, mis tähendab, et kurikuulus d’Hondti jagaja tagab sotsidele kuni 45 kohta ka eelseisvatel valimistel.

See lihtne arvestus on ühtaegu olnud aluseks presidendivalimiste järel toimunud sündmustele. Kõigile on selge, et Euroopasse minek eeldab teistsugust enamust parlamendis ja sõnades on kõik erakorraliste valimiste poolt. Küsimus on valimiste ajas ja 

Tagasi üles