Nakatumine stabiliseerus kõrgel tasemel (39)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma.
Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma. Foto: Konstantin Sednev

Täna arutavad ministrid ja peaminister koroonapiirangute ühtlustamist. Kuigi tervise- ja tööminister Tanel Kiik selgitas, et piirangute leevenemine tuleb järk-järguline, ei ole terviseameti arvates olukord Eestis koroonarindel kuigi roosiline ning iga leevendus tuleks läbi kaaluda.

Teisipäeval andsid nii terviseamet kui ka teadusnõukoda valitsusele ülevaate koroonaviiruse levikust. Ülevaate saamiseks istusid ministrid ja peaminister mitmeid tunde ja kuulasid.

​Tanel Kiige sõnul ei lähe valitsus kohe kindlasti piirangute laustühistamise teed, ent ei kehtesta ka üleriigilisi laussulgemisi. «Pigem on küsimus, kuidas Harjumaal ja Ida-Virumaal järk-järgult piiranguid avada ja kuidas mujal Eestis nakatumise tõusu vältida,» selgitas Kiik. Ta lisas, et enam ei pooldata regionaalseid piiranguid, mille puhul kehtivad ühes maakonnas ühed, teises teistmoodi kitsendused.

Postimehele teadaolevalt on arutlusel huviringides osalejate piirarvud, toitlustuskohtade lahtiolekuaja pikendamine kella 22ni ning teatrite ja kinode avamine. Lisaks ka võimalikud suuremad grupid spordisaalides.

Üleriigiline levik on ulatuslik

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma sõnul on koroonaviirusega nakatumine küll stabiliseerunud, kuid seda väga kõrgel tasemel.

«Olukord Eestis ei ole veel ilus, meil on üleriigiline ulatuslik levik,» sõnas Härma.

Eelmisel nädalal lisandunud juhtumitest 64 protsenti olid Härma sõnul lähikontaktsed. Nakatunutest valdav osa kuulub tööealiste sekka. Neist kolmandik nakatus tööl ning kolmandikul juhtudel on nakkuse päritolu teadmata. Kasvutrendis on nooremate inimeste nakatumine. Härma tõi esile, et nädalaga on kahekordistunud koolide ja lasteaedades tekkinud kollete arv.

Ta tõi esile, et Harjumaal on nakatumine kerges languses ning Ida-Virumaal stabiliseerunud, samas kasvab nakatumine Lõuna regioonis. Pärnumaa nakatumisnäitajad ilmutavad esimesi stabiliseerumismärke.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles