Volikogu opositsioon nõuab Porto Franco juhtumi uurimist (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Jukko Nooni

Tallinna linnavolikogus opositsioonis olevad SDE, Isamaa ja Reformierakonna fraktsioonid saatsid volikogu revisjonikomisjonile ühispöördumise ettepanekuga kontrollida Porto Franco arendusele servituudi andmise otsuseprotsessi.

«Porto Franco rahastamise tehing riigi poolt on minu arvates olnud küsitav, kuid selle küsimusega tegelevad õiguskaitseorganid. Linnavolikogul on oluline välja selgitada, kas Porto Francole antud servituudi otsus tehti linna huve arvestades ning laiemalt, kas Porto Franco arendusega on linn toiminud kooskõlas riigi ja linna õigusaktidega ning tegutsenud kõigiti avalikes huvides,» ütles SDE Tallinna piirkonna juht ja linnavolikogu liige Raimond Kaljulaid.

Isamaa fraktsiooni liikme Priidu Pärna sõnul tekitavad kahtlust servituudi eest tasumise soodsad tingimused. «Suur osa tasust tuleb maksta pärast arenduse valmimist, samuti ei nõutud sisse leppetrahve kinnisvaraprojekti korduva viibimise tõttu. Kas sellise võrdse kohtlemise osaks on saanud kõik Tallinnas tegutsevad ettevõtjad? Linnavalitsuse tasandil on aeg võtta poliitiline vastutus,» lausus Pärna.

«Tallinnas toimuv on süsteemne ja sügav probleem, mis halvab pealinna ettevõtluskeskkonda. Pealinnast peab saama partner mitte labürint ettevõtjale. Asjaajamine peab olema lihtne, selge ja etteaimatav,» ütles Reformierakonna fraktsiooni aseesimees ja revisjonikomisjoni liige Õnne Pillak.

Volikogu aseesimees ja Isamaa fraktsiooni esimees Mart Luik leidis, et linnapea Mihhail Kõlvart peaks kaaluma Porto Franco juhtumi eest poliitilise vastutuse võtmist.

«Me teame, et korruptsioonijuhtumi uurimise käigus otsiti läbi nii linnapea Mihhail Kõlvarti kui abilinnapea Eha Võrgu kabinetid ning mõlemal tuli anda ütlusi. Raske on ette kujutada, et linnajuhid olid selles protsessis vaid kõrvaltvaatajad,» ütles Luik.

Samuti on Luige hinnangul vastuoluline, et kuigi Jüri Ratas peaministri kohalt tagasi astudes võttis juhtumiga seoses poliitilise vastutuse, pole Tallinna linnajuhtidelt olnud kuulda isegi mitte põhjalikke selgitusi toimunu kohta. Nii ei ole Kõlvarti eelnevad väljaütlemised korruptsioonivastase võitluse kohta Tallinna linnas praeguste sündmuste valguses enam usutavad, leiab Luik.

«Erinevus varasemast linnavõimust seisneb selles, et Edgar Savisaar miljonit ei küsinud, vaid leppis vähemaga,» osundas Luik ja lisas, et linnapea Kõlvart peaks tõsiselt kaaluma toimunu eest poliitilise vastutuse võtmist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles