Ministri nõunike huvide deklareerimisele pani eelmises koalitsioonis veto EKRE (29)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Rahandusminister Martin Helme koos nõunikega. Vasakult: Rain Epler (hilisem keskkonnaminister), Lasse Lehis, Kristel Menning, Kersti Kracht ja Martin Helme.
Rahandusminister Martin Helme koos nõunikega. Vasakult: Rain Epler (hilisem keskkonnaminister), Lasse Lehis, Kristel Menning, Kersti Kracht ja Martin Helme. Foto: Sander Ilvest

Valitsus kiitis tänasel istungil heaks eelnõu, millega kehtestatakse ministrite poliitilistele nõunikele huvide deklareerimise kohustus. Eelmises valitsuses jäi seesama eelnõu toppama EKRE vastuseisu taha.

Seda kinnitas Postimehele eelmine justiitsminister Raivo Aeg (Isamaa), kelle juhitud ministeerium vastava eelnõu juba sügisel koostas. Väärib meenutamist, et just Helme nõunik rahandusministeeriumis Kersti Kracht sai mõjuvõimuga kauplemise eest kahtlustuse kriminaalkuriteos.

«Raivo räägib poolikut juttu,» vastas Helme ise. «Me ei toetanud, sest julgeolekuasutuste juhtidele (kaitsepolitsei, välisluureameti peadirektor - M. P.) tehti erandid. Ma nõustun, et päris luurajad ei deklareeri, asutuste juhtidele ma seda erandit mõistlikuks ei pea.»

Täiendatud kell 14.09: Raivo Aegi sõnul ei rahuldanud Helmet ka see, kui tehti ettepanek saata eelnõu parlamenti ilma julgeolekuasutuste juhtidele tehtud erandita. «Palusin 21. jaanuaril valitsuse päevakorda see punkt lisada. Põgusa vaidluse järel tegin ettepaneku, et võtame siis eelnõust selle julgeolekuasutuste juhte puudutava osa välja, ja saadame poliitnõunike osa parlamenti. EKRE ei olnud sellega nõus,» nentis Aeg.

Uus justiitsminister Maris Lauri (Reformierakond) kommenteeris eelnõu tähtsust: «Korruptsioonivastane võitlus on üks selle valitsuse prioriteete. Tänasel istungil astuti selles suunas esimene kiire samm, et korruptsiooniriske vähendada. Muudatuse eesmärk on hõlmata huvide deklaratsiooni esindajate hulka ka ministrite nn poliitilised nõunikud ehk need inimesed, kes avaliku teenistuse seaduse alusel täidavad peaministri ja ministrite abistavaid või nõustavaid ülesandeid.»

Huvide deklaratsiooni esindajate ringi laiendamise kohustus tuleneb Euroopa Nõukogu korruptsioonivastaselt ühenduselt GRECO, mille soovituste toel justiitsministeerium mullu eelnõu välja töötama ka hakkas.

«Lisaks täna heaks kiidetud eelnõule pean väga oluliseks, et valitsus võtaks lähiajal vastu korruptsioonivastase tegevuskava, mis seab konkreetsed eesmärgid ja sammud, mida korruptsiooni vähendamiseks teha tuleb,» rõhutas Lauri.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles