REGIONAALARENG Mart Uusjärv, Sulev Valner: riigi ja omavalitsuste suhtesse on vaja rohkem usaldust

Copy
Üks suuremaid vastasseise haldusreformi läbiviimisel oli Kiviõli piirkonnas, kus Lüganuse vald keeldus ühinemast Kiviõli ja Sondaga. Muu hulgas oli üheks põhjuseks ka nimevaidlus, kus Lüganuse heitles oma ajaloolise nime säilimise eest. Lõpuks Lüganuse sundühendati, kuid uus omavalitsus sai nimeks siiski Lüganuse.
Üks suuremaid vastasseise haldusreformi läbiviimisel oli Kiviõli piirkonnas, kus Lüganuse vald keeldus ühinemast Kiviõli ja Sondaga. Muu hulgas oli üheks põhjuseks ka nimevaidlus, kus Lüganuse heitles oma ajaloolise nime säilimise eest. Lõpuks Lüganuse sundühendati, kuid uus omavalitsus sai nimeks siiski Lüganuse. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Omavalitsused said koostöötõuke maavalitsuste sulgemise järel, kui paljusid asju tuli hakata ühiselt korraldama. Nüüd tuleb julgustada neid koostööd tegema ka muudes valdkondades, kirjutavad rahandusministeeriumi osakonnajuhataja Mart Uusjärv ja nõunik Sulev Valner.

Heaoluriikides on kohalikule tasandile antud väga suur otsustusõigus ja vastutus. Uuringute kohaselt on detsentraliseeritud riigid jõukamad ja inimesed seal õnnelikumad. Kui otsused tehakse elanikele lähemal, siis arvestavad need enim inimeste vajadusi. On ju selge, et Kohtla-Järve ja Setomaa elanike vajadused erinevad ning kohalikke olusid tundmata pealinnast ühe mallina teenuseid pakkudes ei pruugi märki tabada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles