Avo-Rein Tereping: lihtsaim on probleemi eirata (28)

Avo-Rein Tereping
, psühhoakustik, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Avo-Rein Tereping.
Avo-Rein Tereping. Foto: Erakogu

Uus valitsuskoalitsioon on unustanud demograafia ja rahvastikukriisi, kirjutab Tallinna Ülikooli psühholoogiaõppejõud Avo-Rein Tereping.

Koalitsioon on koos. Mind hämmastas peaminister Kaja Kallase väljaöeldu artiklis «Võimukõnelused on jõudnud magusaima palani – portfellideni» (PM, 23.01.2021). Tsiteerin artiklit: «Reformierakond on mitmeid kordi, viimati selle aasta riigieelarve koostamisel, teinud ettepaneku kaotada ära rahvastikuministri koht. «See on absoluutselt ebavajalik koht, aga võtab väga palju raha. Milleks pidada ülal ministrit koos nõunikega, kelle funktsioonist keegi ei saa aru?» küsis Kallas mullu novembri lõpus rahvusringhäälingus.» Kas ehk lapsesuu? Püüdmaks öeldut paremini mõista, tasuks vaadata rahvastikukriisi ja demograafiasse suhtumise ajalugu.

2015. aasta septembris moodustati riigikogus Eesti rahvastiku toetusrühm. Selle esimeheks sai riigikogu liige Rein Ratas (lahkus riigikogust tervislikel põhjustel detsembris 2016). Esindatud olid kõik erakonnad. Komisjoni moodustamise tõukejõududeks said Toompea haridus­seminari ühe asutaja, rahvastikuteadlase ja meditsiinidoktori Jaak Uibu väsimatud avalikud pöördumised ja konsultatsioonid riigikogu liikmetega, samuti meie demograafide Allan Puuri, Tiit Tammaru, Luule Sakkeuse ja teiste tehtud arvutused ning prognoosid eesti rahva püsimise või võimaliku hääbumise kohta.

Tundus, et rahvastikukriis tõusis meil lõpuks ometi teenitud fookusesse. Demograafiline defitsiit paneb muretsema teisigi Euroopa riike. Etteruttavalt olgu öeldud, et 2019. aasta 1. detsembril loodi Euroopa Komisjoni juurde asepresidendi ametikoht demokraatia ja demograafia küsimustes. Selle töö sai Horvaatia poliitik Dubravka Šuica.

Kommentaarid (28)
Copy
Tagasi üles