Eesti blokeerib iseendale saadavat euroraha (11)

Liina Laks
, reporter
Copy
870 kilomeetrit tüli: Balti riigid tahavad Euroopalt lubatud miljardeid.
870 kilomeetrit tüli: Balti riigid tahavad Euroopalt lubatud miljardeid. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kui möödunud nädalal tuli uudis, et Eesti saab Euroopa Liidu taaskäivitamispotist hulga vähem raha kui esialgu plaanitud, sai selgeks, et meid ootab ees korralik takistusrada.

Just pidi Eesti alla neelama mõru 130 miljoni euro suuruse pilli – täpselt nii palju kärpis Euroopa Liit Eestile antavat taaskäivitusfondi rahastut. 1,1 miljard sulas seega alla miljardi, kirjutas ERR. Põhjus: Eestil läheb liiga hästi.

Kuid raha, mis pidi hakkama voolama juba suvekuudel, võib taas takerduda. Nimelt kirjutas Politico, et jaanuari keskpaigas said Balti riigid maha ühise avaldusega: kas panete 1,4 miljardit maksva Rail Balticu rahastuse projektirahasse sisse või muidu teeme Poolat! Ehk Baltikum asub blokeerima ühtekokku 750 miljardi euro suurust rahatünni. Nõue ei tule päris ootamatult, sest nagu kirjutab leht, lubati just seda raha Balti riikidele suvistel läbirääkimistel. Hiljem öeldi aga, et nii päris ei saa, raha kindlateks projektideks niimoodi ei broneerita. Seepeale hakkasidki Balti riigid protestima.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles