Rohepööret takistab selle tuhat palet (2)

Marek Strandberg
, tehnoloogiatoimetaja
Copy
Malai keeles tähendab orangutan «metsinimest». Juriidiliselt igati korrektse taastuvenergeetilise ja kliimasõbraliku sõnastusega katab Borneo saart majanduslik õlipalmide istandus. Ühelt hektarilt õlipalmi­istandusest saab sellise õlikoguse, millest piisab viie auto aastaseks sõitmiseks kütuse valmistamiseks. Sellised «rohepöörded» on tee hukatusse. Õlipalmiistandustele ette jäänud orangutanid hukkuvad.
Malai keeles tähendab orangutan «metsinimest». Juriidiliselt igati korrektse taastuvenergeetilise ja kliimasõbraliku sõnastusega katab Borneo saart majanduslik õlipalmide istandus. Ühelt hektarilt õlipalmi­istandusest saab sellise õlikoguse, millest piisab viie auto aastaseks sõitmiseks kütuse valmistamiseks. Sellised «rohepöörded» on tee hukatusse. Õlipalmiistandustele ette jäänud orangutanid hukkuvad. Foto: Binsar Bakkara/AP

Rohepöördest on saanud kohustuslik lisandus igale poliitikatekstile või -kõnele. Muutused aga hakkavadki sõnadest. Paraku need ka lõppevad sõnadega, kui nende juriidiline kaal muutub suuremaks tegevuste endi tähendusest.

Arusaadavalt pole võimalik mööda vaadata ökosüsteemidest, iseäranis metsadest. Rohepöörde eesmärgiks on õnneks enam-vähem ühiselt mõistetud vajadus Maad jahutada. See ei pruugi viia jahtumiseni, aga jätkuv kuumenemine ei ole süsinikupõhisele elule kõige soodsam. See on tegelikult hukatuslik.

Alustõde, mis kordamist väärib, on asjaolu, et tõepoolest on Maal kümneid ja sadu miljoneid aastaid tagasi olnud sootuks teine kliima. Sootuks teise koostisega atmosfäär, sootuks kuumem kliima, ja mis peamine: sootuks teised liigid ja sootuks teine elumuster. Selline, kus ka nüüdisinimesel poleks ilmselt kohta.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles