VIDEO Kunst sinu ümber. Metafüüsiline maalija Mari Kurismaa: Kõik olulised asjad on nähtamatud

Maria Arusoo
, Kaasaegse Kunsti Eesti Keskuse juhataja
Copy
Kunstnik Mari Kurismaa.
Kunstnik Mari Kurismaa. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Mari Kurismaa on arhitekti pilguga maalija ja maalija tundlikkusega arhitekt, kelle loomepraktika on meid rõõmustanud juba mitu aastakümmet. Ta on poeetiline ja inspireeriv looja, kes on jaganud ennast sisearhitektuuri ja visuaalkunsti vahel. Kurismaa geomeetrilis-metafüüsilistel maalikompositsioonidel oleks aeg justkui seiskunud ning tema sisearhitektuuris on ajalugu ellu äratatud ja kaasaega toodud, olgu selleks siis Draamateater või Tartu Ülikooli muuseumi Morgensterni saal. Kõige selle kõrval on Kurismaa ka andekas näituste kujundaja ja praegu on võimalik Tartu Kunstimuuseumis näha tema kujundatud Tiit Pääsukese maalinäitust.

Kohtusime Mari Kurismaaga ühel jaanuarikuu pärastlõunal, kui ta oli ette valmistamas oma just avatud näitust Tallinna Kunstihoone galeriis.

Sa oled tuntud nii sisearhitekti, näitusekujundaja kui ka maalikunstnikuna. Kas need rollid sinus on kuidagi eraldatud või ühendatud?

Minu jaoks on see üks maailm – täiesti ilma hierarhiata, kui väärtusaspektist vaadata. Maalijana ma ei pea arvestama mitte millegagi ja sisekujundajana pean arvestama väga paljuga. Mulle meeldib, et keegi ei saa maalimisse sekkuda. Sisekujundus ongi teistele sekkumiseks, seda tuleb päris rahulikult võtta. Ning näituste kujundamine on väga põnev ja mind üha rohkem haaranud – hindan väga meeskonnatööd ja tekkivaid mõttevahetusi. Kujuta ette, ma teen praegu Tartu linnamuuseumis sellist näitust nagu baltisaksa matmiskombed, üks mu lemmiknäitusi oli putukatest tehnikaülikooli galeriis, teine Meisseni portselanist Mikkeli muuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles