Saaremaa tööpaaditehas võidutseb Euroopa riigihangetel (1)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Selle Saaremaal valmistatud Alunaudi merepäästepaadi viis Norra kliendile firmajuht Mark Muru ise.
Selle Saaremaal valmistatud Alunaudi merepäästepaadi viis Norra kliendile firmajuht Mark Muru ise. Foto: Mark Muru

Saaremaal Tornimäel alumiiniumist tööpaate kokku keevitava Alunaudi kaatrid on võõrsil tuntumad kui koduvetel. Alunaudi peamine müügikanal on just Euroopa Liidu riikide hanked.

«Kui võitsime Hollandi ja Belgia sõjalaevastike ühishanke 19 kiirpäästepaadi tootmiseks kogumaksumusega 4,4 miljonit eurot, helistasid konkurendid ja soovisid õnne. Sellise mastaabiga tehingu puhul vaatavad ka teised riigid, et võitjat tasub hankele kutsuda,» rääkis Alunaudi juhatuse liige Mark Muru. Paatide üleandmiseks on aega kaks aastat ning Muru loodab tellimusega oma jõududega hakkama saada: «Paar inimest ehk peame millalgi juurde võtma.»

«Nagu kalalkäik, õnge tuleb mitu korda sisse visata, enne kui keegi otsa jääb,» kirjeldas Muru suurtel rahvusvahelistel riigihangetel osalemist. Kõik projektid on erinevad ning enamasti tuleb paadi joonistega tühjalt lehelt alustada, iga klient esitab oma nõudmised ning nüansse on töö- ja patrullpaatide juures palju.

«Korraliku pakkumise tegemine on neljale inimesele kolme nädala töö, kuid üheksa pakkumist kümnest läheb prügikasti. Loeme seda müügikuluks,» kirjeldas Muru. EASi välismesside pikaajalise projektijuhi Eero Rauna hinnangul on Alunaudi edu taga järjekindel töö.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles