Ultraortodokssete juutide rahutused käristavad Iisraeli

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Ultraortodokssed protesteerijad avaldavad teisipäeval meelt koolide sulgemise vastu Jeruusalemma Mea Šearimi linnaosas. 
Ultraortodokssed protesteerijad avaldavad teisipäeval meelt koolide sulgemise vastu Jeruusalemma Mea Šearimi linnaosas. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Ultraortodokssed juudid on alustanud protestimeeleavalduste lainega valitsuse ja politsei vastu, kes on tahtnud panna neid koroonapiirangutest kinni pidama ning koole ja teisi asutusi uksi kinni hoidma.

Kolmapäeva õhtul ilmus Jeruusalemma majaseinale grafiti, mis võrdles politseiülemat Hitleriga. Esmaspäeval sarjas ultraortodoksse erakonna rahvasaadik Moshe Gafni parlamendis eelnõu, mis lubaks politseil trahvida viiruspiiranguid rikkuvaid koole ning neid väevõimuga kinni panna.

«Te toote selle eelnõu laule ainult Haredi rahva teotamiseks!» ütles Gafni välismaal rohkem ultraortodokside nime all tuntud ülireligioossetele juutidele viidates. Ja seejärel kirjutas ta sotsiaalmeedias ohtralt jagatud klipis: «See pole meie süü! Teie, kes te saatsite meid elama nii tuubil täis tingimustes, see on teie süü!»

Saadiku purse tuli vaid mõned tunnid pärast Iisraeli ajakirjanduses laialt levitatud pilte, kuidas ööl vastu esmaspäeva põletasid ultraortodoksi protestijad maha bussi Tel Avivi külje all asuvas tavapäraselt rahulikus Bnei Braki linnas. Tegemist oli õhtu teise rünnakuga: varem olid protestijad loopinud kive ühe teise liinibussi pihta ning sundinud selle juhti pagema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles