Reinsalu: Kreml mõistab üksnes jõudu ja tegevusetus on neile jõuetuse tunnus (8)

Postimees
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu.
Välisminister Urmas Reinsalu. Foto: Madis Veltman

Jätkub jõhker vägivald Venemaa rahumeelsete protestijate vastu, seetõttu peaks Eesti kehtestama koostöös Läti ja Leeduga venitusteta rahvuslikud sanktsioonid rea Vene eliidi esindajate suhtes, et survestada just lääneriike resoluutsemaks käitumiseks, leiab riigikogu liige ja endine välisminister Urmas Reinsalu.

Reinsalu kirjutab sotsiaalmeedias, et paraku ei leidunud möödunud nädalal EL välisministrite nõukogul valmidust otsustada Eesti ja rea samameelsete riikide üleskutsel sanktsioonide kehtestamine Venemaa esindajate vastu, et survestada Navalnõi vabastamist.

«Läinud aasta lõpul rääkisin Navalnõiga ja tema soovitus oli sanktsioonide kehtestamisel püüda mõjutada eliiti ja otsustajate ringi, mitte käsutäitjaid. Kreml mõistab üksnes jõudu ja tegevusetus on nende jaoks jõuetuse tunnus,» rõhutab Reinsalu.

Nii, nagu Balti riigid näitasid oma rahvuslike sanktsioonidega teed EL sanktsioonide kehtestamiseks Valgevene ametivõimude suhtes, peame Reinsalu arvates tegutsema ka nüüd.

«Eesti peaks kehtestama koostöös Läti ja Leeduga venitusteta rahvuslikud sanktsioonid rea Vene eliidi esindajate suhtes, et survestada just lääneriike resoluutsemaks käitumiseks. Just läinud aasta lõpul kiitis EL heaks üldised inimõiguste rikkumise sanktsioneerimise reeglid, nüüd peab EL tegutsema,» leiab ta.

Ta lisab, et muidu on olukord moraalses mõttes absurdne: EL kehtestas sanktsioonid Vene ametiisikutele Navalnõi mürgitamise eest keemiarelvaga, aga kui mürgitamisohver vahistatakse, piirdutakse üksnes retoorilise hukkamõistuga.

«Konkreetne julgus tegutseda, mitte üldsõnaline retooriline hukkamõist on ka USA uue administratsiooni Venemaa poliitika lakmustest. Euroopa peab tegutsema ja Eesti peab Euroopa üles kutsumiseks kehtestama oma rahvuslikud sanktsioonid Navalnõi vahistamise ja protestijate suhtes vägivalla eest,» märgib Reinsalu.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles