Mart Laar: Kaja Kallase otsused võivad ohtu seada Eesti seesmise ja välise julgeoleku (83)

Teet Korsten
, ajakirjanik
Copy
Endise peaministri Mart Laari sõnul saab lahkunud valitsuse käekäigule järele vaadates tõdeda, et võimule pääsenud populistid ei saa valitsemisega lihtsalt hakkama.
Endise peaministri Mart Laari sõnul saab lahkunud valitsuse käekäigule järele vaadates tõdeda, et võimule pääsenud populistid ei saa valitsemisega lihtsalt hakkama. Foto: Mihkel Maripuu

Seoses valitsusvahetusega pöördus Postimees Eesti vahest legendaarseima ja müütilisima peaministri Mart Laari poole, et paluda temalt hinnangut lahkunud valitsusele ja erakonna Isamaa tegevusele ses valitsuses. Lisaks puudutame möödaminnes muid praegu maailmas aktuaalseid küsimusi.

Te olete juhtinud kaht valitsust, olnud seega kahe valitsuse lagunemise juures. Valgevenes ja Venemaal on nii hea võim, et see ei pea vahetuma – kibe iroonia. Aga mida tunnevad demokraatliku riigi juhid, kui on selline hetk, et «mooramaa mees on selleks korraks oma töö teinud»?

Üks Euroopa poliitik on öelnud, et ainuke asi, millele võid peaministri ametisse astudes kindel olla, on see, et saad sellest ka ükskord lahti. Mida aga vastaksid, kui küsitakse lühidalt ja konkreetselt «Mis tunne on?», sõltub mitmest tegurist. Esiteks, kuidas oled peaministriks saanud, kas kohe valimiste järel või hiljem mingite ümbermängimiste tulemusel. Teiseks, kas otsustad ise, mis sust saab, või otsustatakse seda sinu eest.

Ning kolmandaks ja peamiseks, kas oled peaministriks oleku ajal endale püstitatud eesmärgid saavutanud ehk konkreetselt üteldes, midagi ära teinud. Tihti tuntakse peaministri ametist lahkudes aga lausa kergendust. Sest uskuge mind, see amet pole kerge kanda. Olen öelnud, et võid oma peaministriks oldud ajaga rahul olla, kui selle lõppedes on sul sama naine ja sõbrad, su lapsed räägivad veel sinuga ja ise tunned peeglisse vaadates ennast veel ära.

Kommentaarid (83)
Copy
Tagasi üles