Moskva ekspert: Kreml peaks loobuma Baltimaade venelaste poliitilisest ärakasutamisest (9)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Vene saatkond Tallinnas.
Vene saatkond Tallinnas. Foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Kreml peaks loobuma Baltimaade vene elanikkonna kasutamisest poliitilise kaardina, soovitab üks Moskva hinnatumaid välispoliitikaeksperte Dmitri Trenin. Kadri Liigi arvates Venemaa ametlikult suunda ei muuda, kuid praktikas on tasapisi nagunii loobutud selle kaardi aktiivsest kasutamisest.

«Baltimaade venelasi võib pidada kultuurilises mõttes osaks vene maailmast (russkii mir), kuid neid ei tohiks käsitleda venemeelse lobitöö osana oma koduriikides,» kirjutas Trenin Ameerika mõttekoja Carnegie Venemaa osakonna kodulehel avaldatud artiklis «Austa oma naabrit. Mida saab ära teha Venemaa-Baltimaade suhetes». «Vene maailm ise saab eksisteerida eranditult vaid kultuurilise nähtusena. Katsed kasutada seda ära geopoliitilistel eesmärkidel on sellele ohtlikud ja hukutavad.»

65-aastane Trenin on Carnegie Venemaa osakonna direktor ning teda loetakse üheks Moskva tugevamaks analüütikuks Venemaa ja lääneriikide suhete alal. Tähelepanuväärne, et Trenini artikli Venemaa ja Baltimaade suhete parandamise võimalikkusest avaldas eelmisel nädalal oma kodulehel ka autoriteetne Venemaa rahvusvaheliste suhete nõukogu (VRSN), mis on loodud presidendi korraldusega Venemaa nn pehme jõu edendamiseks.

VRSNi asutajate hulka kuulub Venemaa välisministeerium ning selle presiidiumi kuulub president Vladimir Putini kõneisik Dmitri Peskov. Venemaa välispoliitiliste mõttekodade hulgas on VRSN pigem liberaalsete vaadetega. VRSNi peadirektor Andrei Kortunov toetab Venemaa ja lääneriikide koostöö taastamist.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles