ÜLEVAADE. London ja Edinburgh liiguvad kokkupõrkekursil (5)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Boris Johnsoni ja Nicola Sturgeoni kohtumine mõni päev pärast Johnsoni tõusmist Briti peaministriks. 
Boris Johnsoni ja Nicola Sturgeoni kohtumine mõni päev pärast Johnsoni tõusmist Briti peaministriks. Foto: Jane Barlow/pa/scanpix

Brexiti lõplik jõustumine selle aasta alguses võis Briti peaministrile Boris Johnsonile märkida küll ühe n-ö vabadusvõitluse lõppu, kuid uus arveteklaarimine ootab juba ees ja sel korral on Johnson teisel pool rindejoont.

Johnsoni nördimuseks räägitakse pärast Brexitit senisest veel kõvema häälega võimalikust uuest Šotimaa iseseisvusreferendumist. Leevendust ei ole Londonil selles küsimuses oodata, kuna Šotimaal ootavad sel aastal ees parlamendivalimised ja esimese ministri Nicola Sturgeoni Šotimaa Rahvuspartei (SNP) on referendumiküsimuse valimistega otseselt sidunud.

SNP on välja saatnud selge signaali: kui valimiste järel on Šoti parlamendis enamus iseseisvusmeelsetel jõududel, mida peetakse ülimalt tõenäoliseks, peab pandeemia lõppedes aset leidma uus referendum. Johnson ei taha sellest aga kuuldagi. Peaminister on seni argumenteerinud, et kuna 2014. aastal korraldatud iseseisvusreferendumil otsustasid šotlased jääda Ühendkuningriigi osaks, on see küsimus terve põlvkonna jaoks lahendatud. See kõik tähendab, et London ja Edinburgh liiguvad laupkokkupõrke kursil.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles