Tallinna sahamees: põhimõtteliselt ei jõuagi lund ära lükata (16)

Henry-Laur Allik
Copy
Üllar Pärnaste vahetus sahajuhina kestab 12 tundi, mille ajal ta kindlat marsruuti lumest puhastab.
Üllar Pärnaste vahetus sahajuhina kestab 12 tundi, mille ajal ta kindlat marsruuti lumest puhastab. Foto: Remo Tõnismäe

Nädalavahetusel tihenes Tallinnas ja selle ümbruses lumesadu sedavõrd, et raskusi tekkis ka põhimagistraalide lumest puhtana hoidmisel. Posti­mees sõitis koos sahamees Üllar Pärnastega läbi tema tavapärase lumekoristusmarsruudi. Pärnaste sõnul on viimastel päevadel nii palju lund sadanud, et ka 12 tundi järjest töötades ei jõua kõiki teid puhtana hoida.

Alustame Pärnastega tema marsruuti Kaarli kiriku juurest. Tänavapuhastuse ASis töötava Pärnaste vastutada on kesklinna piirkond, Toompea ja Balti jaam. Tema sõnul on viimaste päevade lumeuputus sahameeste töö keeruliseks teinud.

Tema vahetus kestab 12 tundi: algab kell üheksa hommikul ja lõppeb kell üheksa õhtul. Seejärel võtab ohjad enda kätte öine vahetus. Pika vahetuse ajal saavad sahajuhid ka lõunapausi teha, kuid siis tuleb oma marsruudile asendaja leida, et teeolud käest ei läheks.

Kuigi lumesahad sõidavad Tallinna tänavaid mööda ööpäev ringi, jääb teist talve lumesaha juhina töötava Pärnaste sõnul ajast puudu. «Eile oli ja täna on nii, et ühest otsast lõpetad ja teisest otsast alustad, me põhimõtteliselt ei jõuagi puhtaks ajada,» räägib ta teel Toompeale ja juhib samal ajal osavalt veoki eesotsas olevat sahka.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles