Juhani Jaeger: «See on mulle (nagu) laulupidu!» (3)

Juhani Jaeger
, Isamaa strateegilise kommunikatsiooni juht
Copy
Juhani Jaeger.
Juhani Jaeger. Foto: Gabriela Urm /Festival Hingede Öömuusika

Vaidlused ja lõhe ühiskonna eri pooluste vahel lähtuvalt eestluse, perekonna, keele, kultuuri ja oma riigi mõistmisest on paljuski taandatavad idealismi ja pragmatismi igipõlisele vastasseisule, kirjutab kultuurikorraldaja Juhani Jaeger (Isamaa).

Veendunud idealistil on äärmiselt keeruline mõista, kuidas ei saa pragmatist aru erilisest tundest, mille loob mõtlemine ajatutele ideaalidele, nagu perekond, inimelu, rahvusriik, traditsioonid, eesti keele ilu. «Kuidas inimesed ei märka nende pühadust?» küsib idealist.

Pühaduse mängu toomisega läheb pilt aga veelgi vildakamaks. Pühadus justkui ei sobitu tänapäevasesse süsteemi. Kui idealist siiski võtab nõuks pühaduse argumenti kasutada, võib ta peagi leida end surutuna usuhullu staatusesse. Viidates riigi ja kiriku lahususele (millest Eestis palju räägitakse, kuid mida põhiseadus muide ei sätesta), saab jutu pühadusest kiiresti tasalülitada. Idealist sunnitakse möönma, et pühadus ei ole teema, millega tulevikku teed murdvat progressiivset internatsionaali torkida.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles