TERVISHOID Priit Perens: pettuste ennetamisega ei ole veel jõudnud tegeleda, aur on kulunud mujale

Kadri Tammepuu
, Fookuse Tervishoiu toimetaja
Copy
Tartu Ülikooli kliinikumi juht Priit Perens.
Tartu Ülikooli kliinikumi juht Priit Perens. Foto: Kristjan Teedema

Ülikoolihaigla ei saa kunagi valmis, vaid areneb edasi ka siis, kui pikalt veninud reformikava lõpuks teostub, rääkis oma tööst haiglajuhina esimeses pikas intervjuus Postimehele neli kuud ametis olnud Tartu Ülikooli kliinikumi juht Priit Perens.

Millises seisus kliinikumi pärisite?

Kui ma alustasin, käis tulevikku vaatav arendustöö seal täie hooga. Kaks kolmandikku juhtimise ja asutuse ümberkorraldamise aruteludest oli peetud, aga jõudsin siiski mõlemas teemas enne lõplikke otsuseid kaasa rääkida.

Kui palju plaanid pärast seda muutusid, kui teie aruteludega liitusite?

Mitte märkimisväärselt. Küll aga lükkasin tagant mõtet, et juhatuses oleks edaspidi kaks olulist funktsiooni juures. Räägime väga palju patsientidest, aga nende hääl ei olnud tippjuhtkonnas esindatud, seepärast loome juhatuses kevadel õenduse ja patsiendikogemuse juhi koha, samamoodi nagu oli siiani juhatuse tasemel puudu teadus- ja arendustegevuse juht.

Mis ootab ees maakonnahaiglaid?

Haigla tulevik sõltub eelkõige piirkonna elanike arvust. Keegi ei taha, et teda lõikaks kirurg, kes teeb nädalas ühe operatsiooni. Teatud eriarstid peavad muidugi jääma, ka erakorraline meditsiin ja transport, mis viib vajadusel Tartusse.

Kuulsin, et rekordpäeval sai kliinikumis Covid-19-vastase kaitsesüsti üle 600 inimese päevas. Muljet avaldav tulemus. Kui pikk töö sellele eelnes?

Plaani pani algselt paika infektsioonikontrolli meeskond. Aja säästmiseks jagasime tööd ära, meil valmistab vaktsiinidoosid ette apteek, õed süstivad. Alguses paar päeva vaikselt harjutati koostööd ja siis läks masinavärk hooga käima. Eelmise nädala lõpuks oli teine süst tehtud 3000 töötajale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles