Mullu sattusid elektriõnnetustesse enim väikelapsed

Postimees
Copy
Ülekoormatus pistikupesa. FOTO: Ants Liigus/Pärnu Postimees
Ülekoormatus pistikupesa. FOTO: Ants Liigus/Pärnu Postimees Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelvalve Ameti (TTJA) statistika kohaselt toimus möödunud aastal Eestis 45 elektriõnnetust. Seda on kuue võrra rohkem kui eelmisel aastal. Ükski õnnetus surmaga ei lõppenud.

Enim õnnetusi juhtus väikelastega vanuses kuni 9 aastat, kellega toimus 17 õnnetust.

TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa sõnul oli kümne lastega juhtunud õnnetuste puhul tegemist pistikupesa ja sellesse torgatud terava esemega, ülejäänud õnnetused lastega juhtusid pingestatud katkiste elektriseadmete või nende toitejuhtmete tõttu.

Eristus ka vanusegrupp 20–29 aastat, kellega toimus üheksa õnnetust. Vähim õnnetusi oli vanusegrupis 60–69 aastat, kus juhtus üks õnnetus. 

Elektriõnnetuste peamised põhjused olid ohutusnõuete eiramine, hooletus ning katkiste elektriseadmete kasutamine. Õnnetustes sai tõsisemaid vigastusi kuus inimest ja kergemaid 39 inimest. Tõsisteks vigastusteks loetakse raskeid põletushaavu, püsivat tervisekahju või ajutist töövõimetust. 

40 õnnetust toimus kodus või selle lähedal ning ülejäänud olid tööõnnetused. Kodudes juhtus elektriõnnetusi remonti tehes, elektriseadmete rikkest, katkistest pistikupesadest, valgustitest ja juhtmetest. Tööõnnetused toimusid alajaamas, juhtmete vahetamisel ja katkiste elektriseadmete kasutamisel. 

Elektriohutuse meelespea lapsevanematele

  • Väikelastega kodus varusta pistikupesade kontaktid kaitsekatetega;
  • Räägi lapsega elektriga seotud ohtudest, samuti õpeta laps elektriseadmeid õigesti kasutama ning rikkega seadmeid ära tundma;
  • Enne elektriseadmete kasutamist veendu, et seadme korpus ja toitekaabel on terved. Ära kasuta nähtava rikkega elektriseadmeid ega jäta neid lapse käeulatusse;
  • Kasuta elektriseadmeid üksnes kasutusjuhendis ettenähtud viisil ja oludes ning ole kasutades alati hoolikas;
  • Pöördu elektriala spetsialisti poole, kui tekib kahtlus elektriseadme või kodu elektrisüsteemi ohutuses;
  • Lase elektritöid teha vaid vastava ettevalmistusega elektritööde tegijatel;
  • Paigalda oma maja või korteri elektrisüsteemi rikkevoolukaitselüliti, mis kaitseb elektrilöögi ja tulekahju eest.

Allikas: Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelvalve Amet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles